A biotermékek bizonyítottan egészségesebbek

Az Európai Parlament megbízásából készült kutatást Professor Axel Mie koordinálta, mely a Karolinska Intézet és a Svéd Agrártudományi Egyetem közös munkájának eredménye. A vizsgálatok alapján a kutatók azt javasolták a Parlamentnek, hogy bizonyos ökológiai termesztéstechnológiákat részesítsenek előnyben, még a szokványos gazdaságokban is. Az európai kutatócsoport vizsgálatai során bebizonyította, hogy az emberi szervezet számára mindenképpen előnyös az ökológiai élelmiszerek fogyasztása.

Az egyéves vizsgálatok során számos olyan ökológiai gazdálkodásban elterjedten alkalmazott módszert találtak, mely pozitív hatással van az emberi egészségre. Ilyen módszer például az állatgyógyászati készítmények, elsősorban az antibiotikumok használatának csökkentése. Kevesebb antibiotikum használatával csökken a készítményekre ellenálló baktériumtörzsek kialakulásának veszélye. A növénytermesztési technológiák közül a megelőzésre fordított komolyabb figyelem, illetve a kémiai növényvédelmi beavatkozások kerülése számos pozitív hatással jár. De nem csupán a környezet számára előnyösek, hanem az emberi egészség szempontjából is kedvező hatásúak azok a termékek, melyek nem tartalmaznak növényvédőszer maradványokat.

Az ökológiai gazdálkodásban elterjedt módszerek előnyei mellett azt is megállapították, hogy az ökológiai körülmények között előállított termékek antioxidáns tartalma átlagosan 17%-kal magasabb, mint konvencionális társaiké. Ennek egyik magyarázata az ökológiai termékek tápanyag utánpótlási rendszere lehet, mely jelentősen eltér a szokványos termékek ellátásától.

A másik megközelítés szerint az ökológiai termék előállítása során létrejövő stressz hatására is képződnek antioxidánsok. Mivel ezen termékek előállítsa során nem alkalmaznak a konvencionális gazdálkodásban elterjedt kémiai készítményeket, így azok a kártevők/kórokozók/gyomok hatásának jobban ki vannak téve. Ezen stresszhatások mind fokozzák az antioxidáns termelődést.

Ezek mellett az alábbi eredmények is a bio élelmiszerek mellett szólnak: az ökológiai termékekhez viszonyítva a konvencionális élelmiszerekben átlagosan négyszer magasabb volt a termékben kimutatható szermaradvány értéke, illetve kétszer több kadmium halmozódik fel a hagyományos technológiával előállított élelmiszerekben, mint a biotermékekben.

Forrás: https://consumer.healthday.com
(Biokultúra 2017/1)