A Dexter marha kedvező tulajdonságairól

Az ökológiai élelmiszerek iránt ébredő egyre nagyobb kereslet, a nagyüzemi gazdálkodással kapcsolatban felmerült egészségügyi kételyek az állattartók figyelmét a Dexter marha kedvező tulajdonságaira irányította. Küllemét tekintve a fajta szarvai rövidek, testét általában fekete színű szőr borítja, de sötétvörös és barna változata is ismert.

A Dexter kisméretű fajta, a kifejlett tehenek marmagassága 92-107 cm, testsúlyuk 300-350 kg, a bika 450 kg körüli. Kis testméret, széles törzs, rövid lábak, hátsó domború negyed, jól izmolt végtagok jellemzik.

Számos Dexter egyed örökletesen suta, több példány visel kicsi és vastag szarvakat, mely hímivarú egyedek esetében előrefelé görbül, nőivarúak esetében felfelé. A köröm szaruállományát időnként faragni kell.

A fajta hús- és tejtermelésre is alkalmas, a tenyésztők azonban gyakran csak az egyik célra termelnek. A tehenek termékenyek és hosszú élettartamúak, tejük gazdag beltartalmú, a borjakat eredményesen nevelik. A Dexter húsa márványozott, nagyon ízletes. A fajta tartása olcsónak mondható, a marhák pedig még a gyepterület kultúrállapotban tartásában is hasznos munkát végeznek.

Dr. Toldi Gyula Kistermelők Lapjában megjelent írása
(Biokultúra 2020/1)