A jövő élelmiszerei

A Bécsi Egyetemen szeptember 25-én megrendezett 12. Európai Ökológiai Konferencia központi témája a jövő élelmiszertermelése volt. A rendezvényen megjelent a szakma élvonalát képviselő több mint kétszáz résztvevő.

Az esemény vezérlő gondolata a jövő igazságos és környezetbarát élelmiszertermelése, köszönhetően az új Közösségi Agrárpolitikának a fenntartható módon termelő gazdálkodók jutalmazására vonatkozó célkitűzésének.

Jan Plagge, az IFOAM EU elnöke hangsúlyozta a közösségi pénzek közjavakra történő fordításának fontosságát, valamint azt, hogy a tagállamok nem érhetnek el eredményeket nemzeti szinten, ha az új KAP nem priorizálja a fenntartható mezőgazdaság felé történő elmozdulást az ökorendszerek támogatásán és agrárkörnyezetvédelmi intézkedéseken keresztül. A gazdák ökovállalkozóvá válását segítené, ha a KAP támogatások mintegy 70%-a garantáltan a klíma és környezet védelmére fordítható lenne. A fair play és az igazságos elszámolás felé történő elmozdulás is ugyanolyan fontos az európai mezőgazdasági és élelmiszerlánc tekintetében.

Napjainkban az ökológiai gazdálkodás vezető szerepet játszik az európai gazdálkodók által alkalmazott termelési gyakorlatok egyre inkább fenntarthatóbbá tételére. Azonban nagyon fontos korlátozni a tisztességtelen kereskedelmi eljárásokat és fel kell állítani a tisztességes gyakorlatokat a teljes élelmiszerellátási láncban. A közpénzeket olyan farmereknek kell juttatni, akik közjavakat állítanak elő. Ugyancsak fontos célokat kitűzni és haladást elérni vizeink, a talaj és a biológiai sokféleség védelmére.

Forrás: www.ifoam-eu.org
(Biokultúra 2018/5)