A katolikus egyházfő a világot sújtó ökológiai válságra figyelmeztet

Ferenc pápa 2020. február 5-én személyesen is felszólalt egy a Vatikánban tartott, a globális pénzügyi rendszer helyzetéről szóló konferencián. A rendezvényen részt vett Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója, Bruno Le Maire és Martín Guzman, Franciaország és Argentína pénzügyminiszterei, valamint Joseph Stiglitz, Nobel-emlékdíjas közgazdász. A Pápai Tudományos Akadémia által rendezett találkozó „A szolidaritás új formái a testvéri összetartozás, beilleszkedés és innováció útján” (New Forms of Solidarity Towards fraternal Inclusion, Integration and Innovation Seminar) című műhely keretein belül zajlott.

Ferenc pápa, katolikus egyházfő a Laudato Si’ című enciklikájában így fogalmaz: „A világ társadalmának jelenlegi körülményei között, amikor nagyon sok az igazságtalanság és egyre több az emberi alapjogoktól megfosztott, kidobhatónak ítélt ember, a közjó alapelve közvetlenül – logikus és elkerülhetetlen következményként – szolidaritásra való felszólítássá és a legszegényebbek első helyre helyezése melletti elkötelezettséggé válik.” (Laudato Si’, 158).

A konferencián az egyházfő egy új globális adósságkezelési- és adópolitikai rendszer megalkotását sürgette, amely megoldást kínál az egyenlőtlenség csökkentésére és a szegénység felszámolására.

„Annak érdekében, hogy megoldást találjunk az eladósodott országok problémájára, hogy csillapítani tudjuk az emberek szenvedését, segítenünk kell az államadósságuk fenntarthatóságának elérésében, mégpedig az adósságok részfinanszírozásával és újra ütemezésével” – hangoztatta. Felszólította a pénzügyi vezetőket, hogy „ne felejtsék el a legszegényebb országok iránti felelősségüket.”

A pápa arra is megkérte a hallgatóságot, hogy „vegye komolyan az ökológiai válság jeleit. Ne pusztítsuk el a közös otthonunkat!” szólította fel a résztvevőket. Az Akadémia szerint Jézus nyilvános működése alatt nem csak hirdette az igazságot, hanem együttérzéssel és irgalommal fordult felebarátai, és legfőképpen a kitaszítottak felé.

Arra a kérdésre, hogy melyik a legfőbb parancs a Törvényben, azt válaszolta, hogy „Szeresd Uradat, Istenedet” […] és „szeresd felebarátodat, mint saját magadat” (Mt. 21, 37-39). Ehhez az iránymutatáshoz kell igazítani cselekedeteinket és intézményeinket, mert együttérzésünk, szolidaritásunk és szeretetünk által bizonyíthatjuk, hogy kik is vagyunk valójában.

https://mtvsz.blog.hu
(Biokultúra 2020/1)