A ketreces tojás vége

Franciaországban 2022-től a szupermarketekben nem árulhatnak ketreces tartásból származó tojást. A francia mezőgazdasági miniszter, Stéphane Travert is megerősítette a hírt. Franciaország az Európai Unió legnagyobb tojástermelő tagországa, a sorban utána Olaszország és Németország következik. A franciák 2016-ban évi 14,3 milliárd darab tojást termeltek. A termelés során úgynevezett feljavított ketrecekben tartják a tojókat, ami azt jelenti, hogy egyedenként legalább 750 cm2 férőhelyük van.

Franciaországban a tojótyúkok 68%-át, mintegy 32 millió állatot ketrecben tartanak, így a tervezett tilalom kedvező irányba mutat. Azonban a rendelet sajnos csak a héjas tojásokra vonatkozik, a feldolgozott élelmiszerekben használt tojásra nem. Néhány élelmiszeripari vállalat azonban már a feldolgozott tojás tekintetében is előrelépéseket tett. Az elmúlt év novemberében a Nestlé kijelentette, hogy globálisan is növeli hozzájárulását a szabadtartású termeléshez és 2025-ig, mind az egész tojásra, mind a feldolgozott élelmiszerekhez használt tojásra vonatkozóan megszünteti a ketreces tojás felhasználását. A MARS például 2011 óta európai gyáraiban nem használ ketreces tojást, az USA-ban pedig 2020-ra tervezi az átállást. A Lidl áruházlánc szintén 2020-ra ígéri, hogy sajátmárkás termékei esetében nem használ ketreces tojást.

Franciaország törekvése helyes, ellentétben például az Egyesült Királysággal, ahol még mindig engedélyezett a ketreces tartás az említett feljavított ketrecekben. A megnevezés ellenére az ilyen feljavított ketrecekben sem lehetséges az állatok számára saját természetes viselkedésük szerint élniük. Az állatjólétért küzdő szervezetek azt találnák elfogadhatónak, ha a ketreces tartást nem csak korlátoznák, hanem teljes egészében meg is tiltanák és a szabadtartás lenne az egyetlen elfogadott tartási mód.

Forrás: www.foodnavigator.com
(Biokultúra 2018/4)