A kincset érő hagyma

A hagymafélék hatásának dicsérete sokezer éve töretlen. A közelgő téli időszakban figyelmünk kiemelten feléjük irányul, jóllehet egész évben hozzáférhetőek és kedvező egészségügyi hatásaik miatt szívesen fogyasztjuk.

Választék tekintetében közismerten fokhagyma, vörös-, sárga-, lila- és fehérhagyma áll rendelkezésünkre. Fogyasztásuk főképpen nyersen javasolt, mivel legfontosabb hatóanyagaik hőérzékenyek. A hagymafélék királynője a fokhagyma, mivel gyógyhatás tekintetében a fokhagyma tárháza a leggazdagabb. Több értékes vitamint (A-, B1-, B2-, B3-, C-, D- vitamin) és ásványi anyagot (magnézium, vas, réz, jód, szelén) is tartalmaz., általuk erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, segíti a szív működését, a koleszterin- és trigliceridszintet, a vérnyomást és a vér viszkozitását pedig csökkenti. Tágítja a szívkoszorúereket, hatására a véredények visszanyerik rugalmasságukat, gátolja a vérlemezkék összecsapódását és a vérrögök kialakulását. Erősíti a gyomrot, serkenti a máj működését és az epe termelődését. Fertőtlenítő hatású az egész légző- és emésztőrendszerre, elpusztítja a patogén bélflórát. Segít a zsírlerakódásokat felszámolni, támogatja a méregtelenítést. Javítja az agyműködést.

A fokhagyma mellett a vörös-, sárga-, lila- és fehérhagyma is mind jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, a szívműködés támogatása mellett serkentik a nyirokkeringést, segítik az emésztést, táplálják a bélbaktériumokat. Csontozatunk erősítése mellett az ízületi gyulladásos panaszokat is csökkenteni tudják. A lilahagyma különösen értékes antocián tartalma miatt.

Kevésbé elterjedt hagymafajta a tatárhagyma, pedig hasznosságát tekintve minden házikertbe ajánlott. Termesztése nagyon egyszerű. Kora tavasszal, a metélőhagyma után rövid idővel indul fejlődésnek, ekkor rendkívül ízletes, lapos leveleit lehet tépkedni és metélni. Virágzását augusztus végén kezdi, amikor is kellemes illatú, apró fehér virágait több szárnyas rovar mellett a méhek is szívesen látogatják. Emberi fogyasztásra is ajánlott, saláták, szendvicsek és más ételek pompás ízesítője. Ezt követően kicsiny, zöld termések fejlődnek belőlük, ezeket leszedve például kapribogyó helyettesítő készíthető belőle.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy minden kertben érdemes egy kis helyet biztosítani a hagymaféléknek, mivel termesztésük könnyű, fogyasztásuk nélkülözhetetlen, és megfelelő válogatással egész évben frissen fogyasztható saját termésünk lehet. Kencék, saláták, savanyúságok fontos összetevői lehetnek és leveket is préselhetünk belőle.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2021/6)