A klímasemleges biogazdálkodás útján 2040-ig

A jelenlegi ismeretek alapján az ökológiai mezőgazdaság mintegy 15%-kal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A nettó nulla kibocsátás elérése a svájci ökológiai gazdálkodók számára nagy kihívást jelent ugyan, de lehetségesnek mondható. Erre a következtetésre jutott a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) közelmúltban közzétett tanulmánya. Míg az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60%-a megtakarítható lenne a mezőgazdaságban, a fogyasztókat arra is felszólítják, hogy vegyék ki a részüket a változásokból fogyasztási szokásaik megváltoztatásával is.

A tanulmányban összeállított, az ökológiai mezőgazdaságról és a klímavédelemről szóló adatbázis alapján a FiBL kutatói különféle forgatókönyveket modelleztek a klímasemleges ökológiai gazdálkodás 2040-re történő elérhetőségének becslésére és az e tekintetben jelentkező legnagyobb kihívások azonosítására. Ennek során az alábbi következtetésekre jutottak. A jelenlegi ismeretek alapján az ökológiai gazdálkodás mintegy 15%-kal tudja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 45%-kal képes ellensúlyozni azt. Ennek gyakorlati megvalósításához sokrétű és jelentős hozzájárulásra lesz szükség a gazdálkodók részéről. A mezőgazdasági üvegházhatású gázok kibocsátása további 25%-kal csökkenthető a fogyasztói magatartás módosításával is, különösen az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentésével, valamint az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek mérséklésével.

2040-ig további fokozott innovációra van szükség a mezőgazdaságban és a fogyasztásban egyaránt ahhoz, hogy a cél elérésében az előbbieken túl fennmaradó további 15%-ot is teljesíteni lehessen. A gyakorlati lépéseket tekintve, a kibocsátás mintegy 15%-a csökkenthető operatív intézkedésekkel. Ezenkívül a szén – talajban lévő szerves szén, növényi szén – tárolásával a kibocsátás mintegy 30%-a ellensúlyozható. A kibocsátás további 15%-át közvetve a megújuló energiatermeléssel lehetne ellensúlyozni. Ezen feltételezések és számítások alapján a mezőgazdaság összesen akár 60 százalékkal is hozzájárulhatna a klímasemlegesség eléréséhez. Markus Steffens, a FiBL talaj- és klímakutatója és a tanulmány társszerzője szintén úgy gondolja, hogy az ambiciózus „nettó nulla” cél az ökológiai mezőgazdaságban komoly kihívásokat jelent, és megköveteli az összes érintett fél együttműködését a teljes élelmiszerrendszerben. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a klímasemleges ökológiai gazdálkodás lehetőségeire is: „Az intézkedések közül sok hozzájárul a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz és a jövőbeni élelmezésbiztonság megteremtéséhez is.”

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/2-3)