A Magyar Biokultúra Szövetség 2020. évi kitüntettjei

A Covid járvány miatt elmaradt a 2020 decemberére tervezet Biokultúra Tudományos Nap – egyébként ez lett volna a XXXIII. –, amelyen a hagyományok szerint át szokták adni a Magyar Biokultúra Szövetség díjait: az Év Biogazdája, az Év Biogazdasága és a Pro Biokultúra díjakat. A II. Ökoexpo rendezői felajánlották, hogy méltó helyet biztosítanak a díjak átadására a megnyitó ünnepségen. Ennek megfelelően a díjak átadására 2021. október 1-jén került sor Hajdúnánáson. A díjakat Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke és dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke adta át.

Pro Biokultúra kitüntetettek

Bordás Varga Nóra, a fáradhatatlan szervező

Több, mint két évtizede munkálkodik azon, hogy a tudás eljusson mindenkihez, aki nyitott az ökológiai szemlélet felé. A közreműködésével alapított Budakeszi helyi csoport baráti és önképző körként működött, az Öko-forrás Alapítvány célja pedig a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzése.

A teljesség igénye nélkül, szervezett már

  • biogazda tanfolyamot,
  • gyógynövény tanfolyamot,
  • gyümölcsgazda képzést,
  • komposztálásról, növényvédelemről, saját vetőmagról szóló szakmai napot,
  • tanulmányi kirándulást,
  • magbörzét, palántabörzét.

Népes levelezőcsoportján belül is folytatja az ismeretek megosztását. Kíváncsian várjuk, mi lesz a következő program!

Dr. Demján Ildikó, a Levendárium megálmodója

Sajnos már nem lehet közöttünk, a Pro Biokultúra díjat férjének, dr. Jurasits Zsoltnak nyújtottuk át. Aki járt dörgicsei gazdaságukban, vagy csak végignézte kínálatukat, annak nem kell bizonygatnunk, a Levendárium célja messze túlmutat a növénytermesztésen és feldolgozáson. Az esztétikum, a művészet és a lelki feltöltődés kapcsolódik össze a minőségi kínálattal.

Ildikó annak idején azért köteleződött el a levendula mellett, mert megérezte, hogy szelíd, gyengéd, ugyanakkor hatásos gyógynövény. Számára a levendulás olyan csodavilág volt, ahol minden négyzetméteren élőlények százai alkotnak élő közösséget és ahol semmilyen goromba beavatkozásnak nincs helye. Úgy érezte, a Levendárium születését és útját valamilyen égi segítség kíséri, ahol a kemény munka mellett ott van az elégedettség érzése.

Schmidt József a fenntarthatóságot és a verseny­­képességet egyszerre valósítja meg üzemében

Cége gyűjtött és termesztett gyógynövények termesztésével, felvásárlásával és feldolgozásával foglalkozik, amellyel megélhetési lehetőséget nyújt a környék lakóinak. Korábban egy mezőgazdasági nagyüzemben dolgozott, ahol a vegyszerezés magától értetődő eszköze volt a termésmennyiség növelésének. Egy konferencián „fertőződött meg” az ökológiai gazdálkodás ettől gyökeresen eltérő szemléletével. Először a Mecsek lejtőin gyűjtött medvehagymát értékesítette bioként, de nem sokkal később az általa művelt szántóföldeket is átállította. Évelő gyógynövényei nagyon fontos ökológiai szolgáltatást nyújtanak: bőséges táplálékot kínálnak a különböző méhfajoknak. Jelenleg elsősorban külföldi piacra termel, de reméljük, a kereslet növekedésével rövidesen a hazai piacon is megjelenik termékeivel.

Pető Áron, a 2020-as Év Biogazdája

Ökopiaci vásárlóként került kapcsolatba a biogazdálkodással. Egy nyaralóban kezdte gazdálkodói pályafutását, ma 5,5 hektáros kertészetet működtet a Szentendrei-szigeten. Már önmagában is bátor vállalkozás volt belvárosi gyerekként egy biogazdaságot létrehozni, Áron azonban az értékesítés területén is merészet lépett. Belevágott a közösség által támogatott gazdálkodásba. Ennek alapja a bizalom, lényege, hogy a fogyasztó és a termelő egy évre elköteleződik egymás mellett jóban-rosszban. Jelenleg az év kb. negyven hetében nagyjából 120 virtuális dobozt értékesít. Ugyanis már nem dobozol, hanem az ömlesztett áruból vesz el annyit a vevő, amennyi neki jár, így alig keletkezik csomagolási hulladék. Kíváncsian várjuk, mi lesz Áron következő újítása!

A Biolla Kft., a 2020-as Év Biogazdasága

A cég biotojás-termeléssel foglalkozik, Európa legnagyobb bio baromfi telepét működteti. A takarmányt részben saját területén termeszti, részben vásárolja és dolgozza fel takarmánykeverő üzemében. Elkötelezett az állatjólét és a fenntarthatóság iránt, a telep energiaellátását a jövőben napenergiával fogják biztosítani, a keletkező trágyát pedig komposztálva értékesítik. Az elosztási hálózatnak köszönhetően a hazai fogyasztók az ország minden területén hozzájutnak a Biolla Kft. biotojásaihoz.

Biofaktúra Kft., A II. Ökoexpon a bio­termék kategória kitüntetettje


A díjat a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, dr. Roszík Péter adta át Hámoriné Rudolf Irénnek.

(Biokultúra 2021/6)