A méz hatékonyabb gyógyír az antibiotikumnál

A mézet köhögés és megfázás kezelésére otthoni gyógymódként már régóta alkalmazzuk. Számos tudományos kutatás is megerősíti, hogy a méz fogyasztása hatékonyabb kezelést jelent köhögés és megfázás ellen, mint az ilyenkor szokásos antibiotikumok, sőt a méz sok vény nélkül kapható gyógyszernél is eredményesebbnek bizonyul.

A BMJ Evidence Based Medicine című folyóiratban közzétett írásban a kutatók, Hibatullah Abuelgasim az Oxfordi Egyetem Orvostudományi Karáról, valamint Charlotte Albury és Joseph Lee, a Nuffielt Általános Egészségügyi Tudományok Tanszékéről is a mézet javasolják az antibiotikumok alternatívájaként, ugyanis a köhögés, az orrdugulás és torokfájás kezelésében nem talált legyőzőre. A tudósok munkájuk során a témában született tanulmányok kutatási adatbázisait keresték meg, melyek összehasonlították a mézet és a főként antihisztamin tartalmú készítményeket, köptetőket, köhögés- és fájdalomcsillapítókat.

Összesen 14 erre vonatkozó klinikai vizsgálatot tekintettek át, melyekben összesen 1761 különböző életkorú résztvevő közreműködésével végeztek. Az adatok elemzése rámutatott, hogy a méz a szokásosnál hatékonyabban kezelte a tüneteket, különösen a köhögés gyakoriságát és súlyosságát tekintve. Két vizsgálat kimutatta, hogy a tünetek egy-két nappal hamarabb megszűntek a mézzel kezeltek körében.

A méz fogyasztása mellett szól az is, hogy olcsó, készen juthatunk hozzá, gyakorlatilag nincs mellékhatása, előállítása nem káros a környezetünkre. Ma már azt tapasztaljuk, hogy orvosok is egyre gyakrabban javasolják fogyasztását, mivel az ilyenkor rendszerint felírt antibiotikumok a gyakorlatban nem hatékonyak.

A cikk szerzői szerint az antibiotikum típusú gyógyszereket leggyakrabban felső légúti fertőzésekre írják fel, mivel azonban a felsőlégúti megbetegedések többsége vírusos, az antibiotikum-recept egyszerre hatástalan és nem megfelelő. A kutatók épp ezért azt javasolják, hogy amikor az orvosunk gyógyszert készül felírni a légúti tünetek kezelésére, az antibiotikumok alternatívájaként válasszuk a mézet. Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy az egy év alatti gyermekek nem kaphatják!

www.theguardian.com
(Biokultúra 2020/4-5)