A Monsanto többszörös büntetése

Majdnem két teljes napon át tartó tanácskozást követően a kaliforniai bíróság több mint 2 milliárd dollár büntetés és kompenzációs kártérítés megfizetésére kötelezte a Monsanto-t egy házaspár, Alberta Pilliod és férje Alva Pilliod számára, akik mindketten Non-Hodgkin limfómások lettek, állításuk szerint a Roundup gyomirtó több éven át történő használatát követően. A házaspár mindkét tagja hetvenes éveiben jár.

A Roundupot még az 1970-es évek során kezdték el használni és szinte a mai napig rendszeresen használták is. A büntető kártérítés odaítélésekor a bíróság megállapította, hogy a Monsanto nevében eljáró alkalmazottak, igazgatók és vezetők rosszakaratból, szándékosan követtek el csalást.

A Pilliod-Monsanto per már a harmadik eset, mely a Roundup okozta rákos megbetegedésekhez köthető és bíróság elé is került, továbbá ez a harmadik olyan eset, amelyből arra következtethetünk, hogy a Monsanto glifozát alapú gyomirtója rákkeltő, és a Monsanto hosszú ideje tudott erről, mégis eltitkolta a lehetséges kockázatokat.

Egy korábbi tárgyalássorozatban a bíró a vállalatot 80 millió dollár kártérítés megfizetésére köteleztek, amiért az nem figyelmeztette a felperes Edwin Hardemant a gyomirtó rákkeltő kockázatára. Az elmúlt év augusztusában pedig a San Francisco-i állami bíróság bírái 289 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a vállalatot az iskolai pályagondnok Dewayne Lee Johnson megbetegedése miatt. A bíróság ebben az esetben az összeget 78 millió dollárra csökkentette, az ítélettel kapcsolatban jelenleg fellebbezés van folyamatban.

Eddig több, mint 13 ezer felperes indított hasonló pereket a Monsanto ellen. Az eddigi három tárgyalás során felhozott bizonyítékok között szerepelt számtalan tudományos tanulmány, mely a felperesek ügyvédei szerint bizonyíték arra, hogy a Roundup rákkeltő. Az ügyvédek a bíróság által elrendelt vizsgálatok során arra is bizonyítékokat találtak, hogy a Monsanto szándékosan manipulálta a közérdekű adatokat annak érdekében, hogy elfedje a kockázatokat. A tényfeltárások között szerepel többek között az is, hogy a Monsanto soha nem készített tanulmányokat a Roundup és más glifozát tartalmú készítményeket a felhasználók számára a rákos megbetegedést okozó kockázatokra vonatkozóan. A cégóriás azt is tudta, hogy a Roundupban a felületaktív hatóanyagok sokkal mérgezőbbek, mint a glifozát maga.

A vállalat millió dollárokat költött félrevezető tanulmányok és cikkek finanszírozására abból a célból, hogy hiteltelenné tegye azokat a független tudósokat, akik felhívták a figyelmet a Roundup veszélyeire. A Monsanto szoros kapcsolatot ápolt a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency, EPA) néhány tisztviselőjével is, akik több esetben is támogatták a Monsanto valótlan értékelését glifozát tartalmú termékeik biztonságáról. A vállalat saját dolgozóinak biztonsága érdekében javasolta, hogy teljes körű védőfelszerelést viseljenek, amikor glifozáttal dolgoznak, de a nagyközönséget már nem figyelmeztette ugyanerre.

A cég belső dokumentumainak átvizsgálásakor kiderült, hogy a Monsanto soha nem volt érdekelt annak megállapításában, hogy a Roundup biztonságos-e. A józan tudomány támogatása helyett milliókat fektettek be az üzleti terveiket fenyegető tudomány támadásába.

A Bayer az ítéletet követően nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állítja, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Az Egyesült Államokban a következő évben több hasonló peres ügy kerül bíróság elé.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2019/3)