A múmiák étrendje

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik az ember emésztő­rendszerében élő baktériumokkal. A legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy minél változatosabb a bélflóra baktériumösszetétele annál egészségesebbnek mondható a gazdaszervezet. Az emberi szervezetben közel 2 kg hasznos baktérium található, ezek az aprócska szervezetek az emésztőrendszerünk részét képezik, nélkülük az élelmiszerek megemésztése komoly kihívást jelentene, jelenlétük ezért az emberi egészség szempontjából létfontosságú.

Azonban még mindig keveset tudunk az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusokról. Az evolúció során ezeknek a baktériumoknak az összetétele folyamatosan változott. Gondoljunk csak bele: vadászó, gyűjtögető őseink tápláléka egészen eltérő volt a mai ember által fogyasztott feldolgozott élelmiszerekhez képest. A magunkhoz vett táplálék pedig közvetlenül befolyásolja az emésztőrendszer segítőinek fennmaradását, ezzel fajgazdagságát és az emésztésünket.

Azok például, akik sok zöldséget és gyümölcsöt esznek elősegítik az ún. Akkermansia muciniphila megtelepedését a bélrendszerben. Ez a baktérium az egészséges bélflóra 5 százalékát is kiteheti, jelenléte fontos az egészséges testsúly megőrzésében. Érdekessége továbbá, hogy azoknak az embereknek, akik súlyproblémákkal küzdenek ez a baktérium teljesen hiányzik a szervezetükből. Ezen a felfedezésen alapuló kísérletsorozatban túlsúlyos rágcsálók táplálékához kiegészítésként ebből a baktériumból is adagoltak. Bizonyos idő elteltével optimalizálódott az állatok testsúlya és egészségi állapotuk is javult (koleszterinszint csökkenés, szív- és érrendszeri problémák csökkenése).

Dr. Ainara Sistiaga kutatócsoportja Egyiptomból, és a Kanári-szigetekről származó mumifikálódott emberi maradványok emésztőrendszerének baktériumtartalmát szeretné összehasonlítani a mai emberek bélflórájával. A vizsgálatok célja, hogy feltárják az ember étrendjével szoros összhangban élő mikroszervezetek összetételének változását az elmúlt néhány évszázad során.

A vizsgálatok során a 10. és a 15. századból származó mumifikálódott testek bélflóráját próbálják majd feltérképezni. A kutatás vezetője dr. Ainara Sistiaga szerint ez a tanulmány segíthet jobban megismerni a baktériumok optimális összetételét. Fontos információkhoz juthatunk majd a mikroorganizmusok alkalmazkodóképességével kapcsolatban. Megtudhatjuk, hogy a különböző környezeti hatások, az étrend és az életmód miként befolyásolta az elmúlt évszázadok alatt az emberi bélflórát.

Forrás: https://horizon-magazine.eu
(Biokultúra 2017/6)