A nagyipari élelmiszerek és az autoimmun betegségek közti összefüggés

Német és izraeli kutatók kitartanak amellett, hogy a nagyipari élelmiszer adalékanyagok növelhetik az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. Ezt a megállapítást nem sokkal azután közölték, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) bejelentette, a túlzott mértékű feldolgozott élelmiszerfogyasztás növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát.

A kutatók azt találták, hogy legalább hét mindennapi élelmiszeradalék gyengíti a sejtek közti szoros kapcsolatot – glukóz (cukor), nátrium (só), zsíroldószerek (emulgeálószerek), szerves savak, glutén, mikrobiális transzglutamináz és a nanoméretű részecskék – ami növeli az autoimmun betegségek kialakulásának valószínűségét, amelyek során a szervezet immunrendszere megtámadja a sejteket, szöveteket vagy a szerveket, mintha idegen testek lennének. A kutatók vizsgálták a feldolgozott élelmiszer a bélrendszerre, valamint az autoimmun betegségek kialakulására gyakorolt hatásait, magába foglalva a következő betegségeket: egyes típusú cukorbetegség, lisztérzékenység, lupus erythematosus, sclerosis multiplex, autoimmun hepatitis, Crohn betegség, szkleroderma, súlyos izomgyengeség. A tanulmányban a kutatók a nagyipari élelmiszer javítását célzó (íz, illat, állag és eltarthatóság) adalékanyagok jelentős mértékben növekedő felhasználására összpontosítottak, és szignifikáns összefüggést találtak a megnövekedett mértékű feldolgozott élelmiszer felhasználása és az autoimmun betegségek növekvő előfordulása között.

A kutatók remélik, hogy ez, továbbá az ehhez hasonló tanulmányok növelik a tudatosságot a nagyipari élelmiszer adalékanyagaiban rejlő veszélyekkel kapcsolatban és felhívják a figyelmet az ellenőrzésük szükségességére.

organic-market.info
(Biovilág hírei, Biokultúra 2016/1)