A peszticid mérgezések világszinten drámai emelkedést mutatnak

Egy, a közelmúltban közzétett átfogó tanulmány arról számol be, hogy a termelő gazdaságokban bekövetkezett, peszticidek okozta mérgezések száma világszerte drámai mértékű növekedést mutat a legutóbbi, 30 évvel ezelőtti globális szintű felmérés óta. A világ minden országában rendelkezésre álló mérgezési adatok értékelése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy évente mintegy 385 millió akut mérgezés történik, szemben az 1990-es, becsült 25 millió esettel. Ez azt jelenti világszinten, hogy a mezőgazdaságban dolgozók mintegy 44%-a szenved mérgezést évente.

„A nem szándékos, akut peszticid mérgezések szisztematikus áttekintése” című tanulmány a BMC Public Health című szaklapban jelent meg, mely 1990 óta az első ilyen globális felmérés. „E számok megdöbbentőek ugyan, de nem meglepőek” – számol be dr. Keith Tyrell, a Pesticide Action Network (PAN UK), az egészséges mezőgazdálkodás és élelmiszerelőállításért kampányoló civil szervezet igazgatója.

E döbbenetes eredményekben a tragikus az, hogy ezek a mérgezések döntő többségében elkerülhetőek lennének, mivel a növényvédelem terén léteznek valóban biztonságos és fenntartható alternatívák is. Az olyan országok tapasztalatai szerint, mint Srí Lanka, a rendkívül veszélyes növényvédő szerek betiltása alacsony járulékos költségekkel is kivitelezhető, mely változtatás a termelékenységre csekély mértékben vagy egyáltalán nem hat.

„A jelenlegi, fent közölt eredmények kiemelten hangsúlyozzák a veszélyes szerek használatának javasolt csökkentését és megszüntetésének sürgősségét” – emelte ki Kristin Schafer, a PAN International koordinátora. „E növényvédő szerek elfogadhatatlan mérgezéseket okoznak az élelmiszereinket előállítók számára, de olyan krónikus egészségügyi problémákat is előidézhetnek, mint a rák és alkalmazásuk további negatív ökológiai hatásokkal is jár, például a biológiai sokféleség sérülésével. A globális cselekvés ideje már rég elérkezett.”

A tanulmány megállapította, hogy a nem halálos kimenetelű mérgezések legnagyobb száma Dél-Ázsiában volt kimutatható, amelyet Délkelet-Ázsia és Kelet-Afrika követ. Az afrikai Burkina Fasóban volt a legmagasabb az országos előfordulás, ahol éves szinten a mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági dolgozók 84%-a tapasztal peszticidek okozta mérgezést. Becslések szerint a nem szándékos peszticid mérgezések szerte a világon évente körülbelül 11 000 halálesetet idéznek elő. Ennek közel 60%-a egyetlen országban, Indiában fordul elő, ami a peszticidek használatával kapcsolatos súlyos, azonnali cselekvést igénylő problémákat jelez.

Az, hogy a jelenlegi vizsgálatban a nem halálos kimenetelű, nem szándékos peszticid mérgezések becsült száma lényegesen nagyobb, mint a korábbi becslések, részben annak köszönhető, hogy a jelenlegi tanulmány már több országra terjed ki, és azért is, mert 1990 óta 81%-kal nőtt a növényvédő szerek használatának mértéke (becslések szerint 2017-ben világszerte 4,1 millió tonna peszticidet használtak fel).

A jelentéstétel a peszticid mérgezések vonatkozásában összességében is problémát jelent, mivel számos ország rendszeréből hiányzik a központi jelentési pont, vagy hiányzik magát az események bejelentését megkövetelő jogi mechanizmus. A helyzet megoldásáért a Fenntartható Fejlődés Céljainak (Sustainable Development Goals) globális megvalósulása érdekében a rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatát 2030-ig fokozatosan le kell állítani, és a lehetőségekhez mérten át kell térnünk az egészségesebb és ellenállóbb rendszerek működtetésére, például az agroökológia természet- és emberközeli gyakorlatára.

www.pan-uk.org
(Biokultúra 2021/1)