A Piszkei Öko Kft. mini briósa lett az Év bioterméke

Ollé Sándor

Idén a Piszkei Öko Kft. kapta az Év bioterméke díjat. Az elismerést tanúsító oklevelet s a hozzá tartozó kerámia díjat a XXVIII. Biokultúra Tudományos Napon vehette át a cég vezetése képviseletében Ulrich Béla ügyvezető igazgató. Ollé Sándortól a Piszke Öko Kft. tulajdonos vezetőjétől érdeklődtem immár a sokadik díj átvételének alkalmából a vállalkozása történetéről. Aki a cég honlapján megtalálható ismertetést, annak is publikációs összefoglaló fejezetét elolvassa, sok adatot tudhat meg a pékség sikertörténetéről, amit már számos kitüntetéssel és díjjal is elmertek. Most azok kedvéért is, akik nem látogatják a világhálót egy rövid cégismertetést kérnék bemutatkozásként.

– Pékségünk 1996-ban kezdte el a teljesőrlésű biogabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat használunk fel.

Saját malmunkban közvetlenül sütés előtt őröljük a gabonát, így az maradéktalanul megőrzi a benne lévő vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket. Termékeinket tej és tojás felhasználása nélkül készítjük.

– Manapság minden vállalkozásnál megkerülhetetlen fontos adat a foglalkoztatottság, hány embernek adnak munkát ebben a – talán nem túlzás, ha úgy fogalmazok, hogy nem elsősorban profitérdekeltség vezérelt vállalkozásban?

– Ez egy nagyon komoly, összehangolt csapatmunka, ahol mindenkinek minden nap, mivel folyamatos termelés van, a jelenben kell lenni. A Piszkei bio pékségben és malomban 35-en dolgozunk, hogy kiváló minőségű, egészséget támogató biokenyerek és sütemények kerüljenek azok asztalára, akiknek fontos, hogy eredeti tiszta ízeket tudjanak hazavinni önmaguknak és családjuknak.

Minden vállalkozásnak életképesnek kell lenni, ehhez természetesen nyereségre is szükség van, amit mi évek óta visszaforgatunk a cég és dolgozóink fejlődésére. Ezt tükrözik ezek a szakmai elismerések is.

– Hányféle termékkel vannak jelen az egyébként konvencionális termékekkel zsúfolt piacon – amikor a vevőkör s mindenki árérzékenységről beszél és ismerszik meg.

– Közel 300 terméket készítünk és forgalmazunk, az ország egész területén próbáljuk ellátni az igényes vevőkört. A termékeink árai nem mindig tükrözik a kiváló minőséget, ha megnézzük a szupermarketek polcain található, hasonló kinézetű, de beltartalomban kommersz termékek fogyasztói árait, akkor tapasztaljuk, hogy mi hasonló árakon kínáljuk a bio minősített adalékmentes, kézműves pék-, és cukrász termékeinket.

– Valamennyi termék a hazai piacon kerül a vásárlók elé, mekkora értékesítő hálózat forgalmazza a készítményeit? Úgy is kérdezhetném, hol kaphatók ezek az igényes finomságok?

– A piszkei termékek többsége megtalálható a bio és natúrboltokban, továbbá Budapesten, Győrben valamint az ország nagyvárosaiban az Interspar áruházakban, Herbária üzletekben, a bio és reform nagykereskedésekben. Ez összesen 240 eladási pontot jelent. De megemlíthetem azt a három saját üzemeltetésű szaküzletünket, ahol legnagyobb választékban megtalálhatók az általunk élőállított biotermékek. Ezek közül is kiemelném a Budapesten már közkedvelt Bio Cafe üzletünket, ahol a hét hat napján kaphatóak a bio minősítésű kenyerek, sütemények, szendvicsek, kávékülönlegességek, üdítők, valamint délidőben frissen készült egytál vega és vegán ételek. Természetesen a kor elvárásaihoz igazodva nagyon sok helyben sütött termékkel is várjuk a biot kedvelő vásárlókat. Úgy gondolom, hogy a Bio Cafe üzletünkkel sikerült bebizonyítanunk, hogy életképes lehet egy 100%-os bio és vegetáriánus termékeket értékesítő üzlet is. Sajnos a gyakorlati tapasztalatok szerint a bio boltoknak nevezett üzletekben is csupán 15-20% a bio minősítésű termék.

Piszkei Öko

– Hagyományos pékáruk mellett cukrászati termékkör is jelen van a kínálatban, a Biotermék díj is talán mondhatjuk azt, hogy ebből a körből került az elismerések közé

– Valóban 80 fajta süteményt állítunk elő napi szinten, mindenféle adalék, színezék, félkész keverékek, tojás és nagyrészt tej, élesztő és hozzáadott cukor nélkül. Elsősorban olyan vásárlóknak, akiknek már a szervezetük nem képes minden „anyagot” megemészteni, de olyanok is szívesen fogyasztják, akik vágynak a tiszta ízek után. A most díjazott briós pedig kimondottan finom pékárunak mondható. Ma már ugyan egyre jobban összeolvad a pék- és cukrász szakma s termékeik gyártása is.

– Biotermékekhez bio alapanyagokra van szükség, mekkora termelői beszállító csapat szolgálja ki gyártást?

– Igen széles körben termelnek számunkra biotermékeket az ország egész területén, sőt még Felvidéken is termeltetünk jó minőségű biogabonákat. Törekedünk arra, hogy hazai alapanyagokból készítsük a termékeinket, mivel a piacon nagyon sok bio minősítésű kínai és más külföldi alapanyaggal, magokkal, zöldségfélével találkozhatunk. A mi termelőinkkel napi kapcsolatban vagyunk, ami idővel már szakmai baráti együttműködéssé nemesedik. Így mondhatom, nagyon sok barátom van a biotermelők, gyártók és forgalmazók között, de nem utolsósorban a vásárlók s fogyasztók között is.

– A biotermelés minősített termékei általában magasabb értéket képviselnek, ezért nyilván magasabb áron jelennek meg a piacon. Hogyan lehet ilyen körülmények mellett versenyben maradni a vásárlók piacán?

– Az általunk gyártott sütőipari termékek terén talán nincs akkora áreltérés, mivel mi a gabonát termeltetjük. Igaz, itt az árakat a mindenkori világpiaci árak szabályozzák. Nagyrészt mi tároljuk, hántoljuk, frissen őröljük – tehát a lisztek, a pelyhek is saját termékeink. A pék- és cukrászcsapat nagyon képzett, a pékség is elég jól gépesített. Nagy figyelmet fordítunk az üzemszervezésre, energiafelhasználásra, például a keletkezett malmi hulladékkal fűtjük a kemencét is, ezzel is igyekszünk a az árakat versenyképes irányba befolyásolni. Megjegyzem, a Piszkei Öko Kft.-nél már több mint négy éve nem volt áremelés.

– Egy ilyen elismerés bizonyára magába foglalja a vásárlók, a fogyasztók elismerését is, megtudhatunk-e a terveiről is valamit?

– Igen, ez nagy erőt ad a további munkánkhoz. A vásárlók, fogyasztók elismerése a modern technika útján eljut is hozzák. Nagyon sok jó kívánság érkezett a Facebookon, honlapon, telefonon, SMS-ben, de személyesen is.

A mostani elismerés számunkra azért is nagy eredmény, mert a megszokott biozsűri helyett egy külsős, szakmailag hozzáértő, bírálóbizottság vizsgálta és értékelte a versenyre jelentkezett biotermékeket. Itt úgy tudom minden szinten – az alapanyagtól az összetételig, a gyártási folyamatoktól a termékre jellemző ízhatásokig, beleértve a csomagolást, a rajta található feliratokat is – mindent értékeltek, és az így összesített pontszámokból kaptuk meg az Év bioterméke díjat.

mini briós

Az Év bioterméke Szakmai Díj nyertes Mini Briós

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az általunk előállított biotermékek ne csak a bio minősítésnek feleljenek meg, de eleget tegyenek az élelmiszergyártás valamennyi követelményének úgy a beltartalom, mint a csomagolás területén is. Hiszen a csomagolás is fontos elvárás, mert ha kézbe veszi a vásárló a terméket, sokszor akkor dönti el, hogy a kosarába teszi, vagy visszarakja a polcra. Nagyon nagy figyelmet fordítunk az üzemünk és saját üzleteink higiéniai kiváló állapotára, az előírások maximális betartására. A Piszkei Öko Kft. – büszkén mondhatom – transzparense a bio sütős feldolgozóknak, ezáltal a biotársadalomnak. Fontos számunkra, hogy az ellenőrző szervezet, továbbá a magyar és nemzetközi látogatók – ezalatt nem csak a biosokat értem – milyen benyomással mennek el az üzemünkből, üzleteinkből.

Tehát tovább szeretnénk erősíteni a szakmán belüli „zászlós hajó” szerepünket az egészséget támogató termékeinken keresztül, nem csak a bio társadalomban, mert eddig is sok díjat és elismerést kaptunk sütőipari kiállításokon, szakmai versenyeken, ahol az adalékokkal, ízfokozókkal készült termékekkel kellett versenybe szállnunk. Továbbra is megőriztük tisztaságunkat és az innovatív gondolkodásunkat.

– Honlapjának vezérmondatát idézve fejezném be kérdezősködésem: „a Természet bölcsessége a finom íz tisztasága” – amihez innovatív munkájában további sikereket kívánok az olvasók, fogyasztók és a magam nevében.

Inczédy Péter
(Biokultúra 2015/6)