,

A SÁRPO MIRA termesztési tapasztalatai

sarpo mira

Nyíregyházán, egy hektáron termesztettem ezt az új fajtát középkötött 1,2%-os humusztartalmú, 18 aranykoronás területen, amelyet 2 évvel korábban istállótrágyáztunk (20 t/ha). Előveteménye tönkölybúza volt, ami 3,5 t/ha termést adott. A szalmáját betárcsáztuk, ősszel felszántottuk. Tavasszal újra kellett szántani, mert a talaj túlságosan letömörödött. Kombinátorozás után 70×30 cm-re ültettünk.

A viszonylag nagy méretű gumók teljesen száraz, rögös talajba kerültek. A tavaszi csapadéknélküliség tovább folytatódott. Ültetés után 3 héttel a burgonya még nem mozdult. A talaj felülete olyan száraz volt, hogy a területen egyetlen gyom sem kelt ki. A gumó viszont hatalmas, erős gyökérzetet fejlesztett, mely nagyon meglepett. Ezt követően a további szárazság ellenére a lombozat is megjelent. 3 hét múlva már derékig érő lett és a területet teljesen beborította. Kézi kapálásra egyáltalán nem volt szükség. Először géppel töltögettünk, másodszor csak lovas ekével lehetett a sorok közé menni. Gyomok csak itt-ott nőttek a burgonya fölé, amit 2 fő egy nap alatt kigyomlált.

Burgonyabogár ellen 2 alkalommal permeteztünk ha-onként 4 liter Novodorral. Erős fertőzés nem volt, de ennek az is lehetett az oka, hogy a környezetében több év óta nem volt burgonyatermesztés. Csak szórványfertőzést tapasztalhattunk. Ellenállóságot vagy érzékenységet nem állt módunkban megállapítani. Burgonyavész ellen egy alkalommal permeteztünk 3 ezrelékes Rézoxikloriddal. A fertőződés elmaradása lehet, hogy a csapadékszegénységnek, az alacsony légnedvességnek volt köszönhető.

Úgy hiszem hibáztunk, amikor a tökéletes, sőt túl nagy lombozatot megpermeteztem Biomit plusszal. Már az első permetezésnél tapasztaltuk, hogy mintha ez nem használna. A második permetezés után pedig, ami az elsőt 10 nappal követte a levelek leszáradtak, míg a szárrészek épek maradtak. Feltételezem, hogy a szer nagy mangántartalma okozhatta a levélhullást. Ekkor természetesen a gumónövekedés is leállt.
A betakarítás előtt egy héttel a területet a bakhátak színéig leszárzúzóztuk. A házilag készített egylovas kiforgató ekével sikerült a felületre szórni a burgonyát, amit a munkások kétfelé válogatva szedtek föl. A konzervgyár 40 mm fölötti egészséges, sérülésmenetes burgonyát kért. Ennél kisebb gumók nem is voltak a növekedés leállása ellenére sem. Az 1 ha-ról 14 tonnát adtunk át ebben a minőségben. Saját fogyasztásra és ajándékozásra (E-misszió, biopiacon mintaadások, biotermesztők, biotermékfogyasztó ismerősök, rokonok stb.) nagy­méretű egészséges gumókból 2 tonnát vermeltünk, 3 tonnát pedig prizmában tároltunk a jövő évi ültetéshez. A vágott, rágott, hibás burgonya mennyiségét 0,5 t-ra lehet becsülni.

A tároláskor a fagymentességről, szellőztetésről gondoskodtunk. A felszedett burgonya (15 kg/zsák) 80%-a válogatás nélkül értékesíthető volt, a 20%-ban 1-1 hibás burgonya volt. Ez bizonyította a példa nélküli eltarthatóságot.

Tapasztalatszerzés miatt októbertől májusig sok fogyasztónak adtam a tárolt termékből és véleményt is kértem tőlük, mivel nagyobb területen szándékozom termeszteni. Mindannyian kiválónak minősítették az egészségi állapotát, a frissességét, a könnyű hámozhatóságát, ízét. Levesnek, főzeléknek, sülve, főve, liszttel összedolgozva stb. tökéletesen megfelel, sőt átlagon felüli minőséget ad. Főzéskor, sütéskor nem esik szét. Kisebb hibáját pürékészítéskor tapasztaltuk, mert összetörve nem elég lisztes, kissé tapadós.

2010-ben több ismerősnek adtunk próbaültetésre szaporító anyagot. Levélhullást nem tapasztaltak, a gumók szabályosak és nagyra, sokszor igen nagyra nőttek. Szerintük is jóval nagyobb termésre képes a fajta 20 tonnánál.

Összegezve a tapasztalatokat: a fajta a szárazabb időjárást kedveli, „sivatagi fajta”; a túl sok csapadék, kevés fény, alacsony hőmérséklet, gátolja a fejlődését; bőven terem; termése szabályos, könnyen kezelhető; eltarthatósága kiváló; a növény hatalmas gyökérzetével a vizet, tápanyagokat jól hasznosítja; túl sok nitrogént nem igényel, nem is kedveli; a mangánra érzékeny; étkezési tulajdonságai igen jók; ökológiai termesztésre ajánlható.

Dr. Gyöngyössy Mátyás
(Biokultúra 2010/5)