A szúnyogok miatt pusztulnak a madarak?

A közelmúltban Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója az InfoRádió műsorában a Magyarországon szinte mindenütt tapasztalható szúnyoginvázió és a madárállomány pusztulása közötti összefüggésekről beszélt.

Jóllehet hosszú heteken át tapasztalhattuk a bosszantó, tömeges szúnyoginváziót, mindez azonban csak a csapadékos időjárásnak tudható be. Ilyenkor ugyanis nagy számban jelennek meg a szúnyogok, de ez csupán egy-egy kiemelkedő időszakra igaz. A valóságban ugyanis a repülő rovarok száma folyamatosan csökken, ezért is fogy ezzel egyidejűleg egész Európában a madárállomány is.

A kialakult ördögi kör a szúnyogirtás megreformálásával, célzott biológiai védekezéssel megoldható lenne, ugyanakkor hazánkban harmadával csökkent a rovarokkal táplálkozó madarak száma, akik segíthetnének a természetes irtásban. Főként azon madarak populációja csökken, amelyek élete a mezőgazdasági jellegű területekhez kapcsolódik. Az elmúlt évtizedben drasztikusan csökkent a fecskék, mezei pacsirták és tövisszúró gébicsek száma, melyek egykor nagyon elterjedtnek, közönségesnek számítottak és természetes módon szabályozták a táplálékuknak számító repülő rovarok állományát. A jelenlegi légi irtásban alkalmazott úgynevezett „generál módszerek” sajnos nemcsak a szúnyogokat pusztítják el, hanem minden más repülő rovart is. Így tehát nincs elég rovar, mely elegendő táplálékául szolgálhatna egy nagyobb madárállománynak.

A fecskék esetében még a hiányzó, gyakran az emberei kéz által lerombolt költőhelyek hiánya is tizedeli az állományt.

Sajnálatos módon a rovarok és madarak számának drasztikus csökkenése már a védett területekre is igaz. Az ökoszisztéma felborult egyensúlyi rendszerének helyreállításához az érintett döntéshozók szemléletváltására és célzott cselekvésére van szükség.

Forrás: www.agrarszektor.hu
(Biokultúra 2019/4-5)