A tyúkokat nem zárjuk ketrecbe

baromfi_szabadtartasban

A Biolla Kft. (Farm Tojás Csoport tagja) küldetésének tekinti a Föld, a környezet és az egészség védelmét. Az általunk alkalmazott módszerek a természet törvényeivel mindenkor harmonizálnak, elutasítunk minden, a természetet pusztító eljárást.

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében termeljük a biotojást. Legfőbb jellemzője, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, mely az Európai Unió biológiai tojástermelésre vonatkozó előírásainak teljes mértékben megfelel (2092/91/EGK Rendelet, 140/1999. Kormányrendelet). Az istállókban az előírásoknak megfelelően 6 biotyúkot lehet tartani négyzetméterenként.

A tyúkokat nem zárjuk ketrecbe, ahol egész életükben csak szűk helyen vannak, hanem szabadon mozoghatnak nemcsak az istálló területén, hanem az istállókat mindkét oldalról körülvevő füves legelőkön is. 4 m2/állat nagyságú, korlátlanul hozzáférhető kifutóterület áll rendelkezésükre.

A legelők állatokra gyakorolt optimális hatását egy fűmagkeverék (1/3 részben lucerna, 2/3 részben angol perje és rozsnok) állandó rotációjával és szükség szerint öntözéssel, nyírással érjük el.

Az istálló természetes szellőzése, az ülőrudak, a szabadban történő tartózkodás, a biotakarmány fogyasztása és a legelés miatt a tyúkok nagyon jól érzik magukat, egészségesek és jól termelnek. Jó közérzetüket szolgálják az istálló mindkét oldalán végigfutó természetes fényt beengedő üvegablakok, valamint a tetőablakokkal szabályozott természetes szellőzés és az 1 tyúkra eső nagy élettér (6 db/m2). A biotyúkok számára csoportos fészkek (8 tojótyúk/fészek) állnak rendelkezésre, amelyek naponta korlátlanul elérhetőek az állatok számára a tojási fázisban.

A tyúkok csak ellenőrzött körülmények között termelt- (igazolt biotermelésből beszerzett, tanúsítvánnyal rendelkező)- génmanipulációtól mentes alapanyagokból előállított takarmányt fogyasztanak. Az állatok semmilyen kémiai (vegyszer, adalékanyag, színezék, állati fehérje stb.) vagy szintetikus anyagot tartalmazó takarmányt nem fogyasztanak, és nem részesülnek antibiotikumos kezelésekben sem. Az egészségvédelemben legfontosabbnak a megelőzést tartjuk.

A fészkekből naponta többször kézi erővel gyűjtjük a megtermelt tojást, melyeket a telepen történő jelölés után válogatóüzembe szállítva válogatunk és csomagolunk. A vásárlókhoz tiszta, M, L (53-73g) kategóriájú tojásokat szállítunk, melyeket etikettes 6-os dobozba csomagoljuk.

Rendszeresen végzünk állategészségügyi ellenőrző vizsgálatokat, melyek eredményeképp állományaink mentesek szalmonellától és más baromfibetegségektől. Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránti kereslet lassan növekedésnek indult. Egyre több fogyasztó ismeri fel a biotermékek nyújtotta előnyöket, és hajlandó magasabb árat fizetni értük.

2007-4_grafikon

2006 január 01-ig a jércéket legalább 18 hetes koruktól fogva kellett az ökológiai állattartás feltételrendszerének betartásával tartani. Az EU szabályozás révén illetve a Biokontroll Hungária Kht. Alap-feltételrendszer 7.3.3 fejezet „h” pontja alapján ettől az időponttól kezdődően a csibéket már háromnaposnál fiatalabb kortól kell ökológiai feltételek szerint tartani. (A 18 hetesnél fiatalabb jércék bevonhatók az ökológiai gazdaságba, ha a takarmányozásra és állategészségügyre vonatkozó ökológiai előírásokat betartották. A lektor.)

A napos korban érkező állatokat megfelelően kialakított körülmények (hőmérséklet, szellőzés, etetés, itatás) biztosítva kell fogadják. Mindezeken túl a kezdetektől fogva az ellenőrzött és tanúsítvánnyal rendelkező bio keveréktakarmányok (csibe, jérce, tojótápok) etetése jelentős többletkiadást okoz.

Biolla Kft.
9073 Bőny, Szőlőhegy u. 2.
Tel/fax: 96/547-230
(Biokultúra 2007/4)