A válság kedvező hatást gyakorolt a biopiacok forgalmára

A 2020. évi koronavírus járvány idején Németországban rendkívüli mértékű forgalomnövekedés következett be a bioszegmensben. A háztartások 23%-kal többet fordítottak bioélelmiszerek vásárlására, ennek köszönhetően a szektor teljes forgalma elérte a 15 milliárd eurót. Ezzel egyidejűleg az ökológiai termelésre átállt területek arányának 5,3 százalékos növekedése is bekövetkezett.

Az említett keresletnövekedést döntően külföldről behozott árukkal kellett biztosítani. Németországban az elmúlt fél évtizedben az ökológiai gazdálkodásba vont területek aránya mintegy 50%-kal nőtt, 2020-ban 35 400 ökológiai gazdaság összesen 1,7 millió hektáron gazdálkodott, mely az összes mezőgazdasági területek 7,8%-át jelenti.

Hazánkban 2015 és 2020 között több mint kétszeresére, 130 ezer hektárról 303 ezer hektárra növekedett az ökoterületek aránya, mely így 5,7%-t ért el. Az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége szerint jelenleg az ökológiai termelés tekintetében a világ tizedik legdinamikusabban fejlődő állama vagyunk. A területek 61%-a rét, legelő, így jelentősebb érték nem keletkezik általuk, a rá alapozható biotermelés mértéke sem jelentős. Németországban ugyanakkor ez a legerőteljesebben fejlődő bioszegmens, ugyanis a német tejtermelésben minden negyedik euró a bioszektort gyarapítja. Ennek hátterében az áll, hogy a tejkvóta 2015-ös európai megszűnésekor a tej ára nagymértékű ingadozást mutatott, a biotej ára azonban nem, ami ösztönzőleg hatott a tehenészetek hajlandóságára az ökológiai termelésre történő átállás tekintetében.

A világ második legnagyobb biopiacát jelentő Németország egyben legfontosabb kereskedelmi partnerünk is. A fent említettek alapján kijelenthető, hogy az ökológiai szektor válságálló, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a megnövekedett keresletet ki tudjuk szolgálni.

Forrás: https://mezohir.hu
(Biokultúra 2021/2-3)