A vegán Camembert sikertörténete Ausztriában

A Veganz Group AG, Európa egyetlen több kategóriás vegán élelmiszer-beszállítója megnyitotta harmadik saját gyártóüzemét az ausztriai Spielbergben. Mivel a vegán Camembert alternatívát jelentő Cashewbert iránt olyan nagy a kereslet, hogy a berlini gyártóüzem kapacitásai már nem elegendőek, a sajtalternatívát most egy másik gyártóhelyen állítják elő.

A Camembert vegán alternatívája mindössze hat összetevőből áll és nem tartalmaz szóját, pálmaolajat, illetve adalékanyagokat sem. Eredeti ízét a benne lévő starter- és nemes gombakultúráktól kapja. Ezek támogatják a kesudió és a makadámdió erjedését és a kesusajt jellegzetes fehér héját adják. A Veganz Cashewbert nevű terméke nemcsak enyhe íze, hanem fenntarthatósága kapcsán is meggyőző. Egy állati eredetű camemberthez képest, melynek előállítása 1397 g szén-dioxid kibocsájtást eredményez, a Cashewbert előállítása kapcsán keletkező kibocsátás csak ennek egyharmada, 175 grammonként mindössze 533 g szén-dioxid. A Cashewbert tehát fenntartható sajthelyettesítőnek tekinthető. Ezenkívül a Veganz sajtpótlója ökológiai tanúsítvánnyal is rendelkezik, csomagolása is fenntartható kartondobozba történik.

„Nagyon örülünk, hogy most megnyithatjuk harmadik saját gyártóüzemünket is” – mondta Jan Bredack, a Veganz Group AG vezérigazgatója és alapítója. „A hús-, hal-, sajt- és tojás-alternatívánk házon belüli előállítását szolgáló, kisebb, ideiglenes termelő létesítményekbe történő beruházásainkkal nagyrészt likviditásmegőrző termelési felfutást biztosítunk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan alkalmazkodjunk az adott keresleti helyzetekhez, és minimalizáljuk a termelés beindításának kockázatát.”

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/6)