A vetőmagszabadalmak kérdéséről

A vetőmagokat érintő szabadalmak jelentős hatást gyakorolnak az ökológiai gazdálkodásra. A vetőmagtermesztés további koncentrációját vonják maguk után, elnyomják a szabad versenyt és az innovációt, visszaszorítják a rendelkezésre álló (bio) vetőmagok sokféleségét, továbbá hozzájárulnak ahhoz is, hogy a nagyvállalatok még nagyobb befolyást szerezzenek a termelés és az élelmiszerláncok felett. Az elmúlt években kipattant botrányok, a vetőmagtermesztők és civil mozgalmak kezdeményezései ellenére a Bizottság mindeddig elvetette a biotechnológiai találmányok oltalmáról szóló EU irányelv (1998/44) felülvizsgálatát, melynek célja a fennálló jogi helyzet tisztázása lenne. A holland elnökség és a Bizottság közös rendezésében megvalósult szimpóziumon Elżbieta Bieńkowska EU-biztos ígéretet tett arra, hogy még az idei év második felében közleményt fognak kiadni a vetőmagszabadalmak ügyének tisztázására.

Dr. Alex Metzger, a szabadalmi jog szakértője felvetette, hogy a jogalkotóknak kellene dönteniük arról, a társadalom érdekét szolgálja-e a vetőmagipar innovációs modelljének átalakítása és ezáltal az európai mezőgazdasági ágazat szerkezetének megváltozása. Feltette továbbá a kérdést, vajon helyes-e, ha szakmapolitikai kérdések kerülnek szabadalmi ügyvédek kezébe. A jelenlévő szakmai és civil szervezetek döntő többsége – az Európai Vetőmag Szövetség, a Copa-Cogeca, az IFOAM EU, valamint a No Patents on Seeds nevet viselő civil kezdeményezés képviselői – erős kritikát fogalmazott meg a szabadalmi rendszer kiterjesztését illetően növények és állatok esetén. Ellenkezést váltott ki, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) lehetővé tette szabadalmak kiadását olyan, elsődlegesen biológiai folyamatok révén létrejövő termékek tekintetében, melyek az uniós jogi háttér és az Európai Szabadalmi Egyezmény értelmében egyaránt kívül esnek a szabadalmi oltalom körén.

Az IFOAM EU delegációja sajtóközleményben szólította fel a Bizottságot arra, hogy sürgősen foglaljon állást a természetben megtalálható, hagyományos termesztési eljárások révén előállítható vetőmagok és genetikai vonalak szabadalmának tilalma mellett. Thomas Fertl, az IFOAM EU vezetőségi tagja a termelők képviseletében hangsúlyozta a szabadalmak ökológiai gazdálkodókra és vetőmagtermesztőkre gyakorolt negatív hatását. Kiemelte, hogy a jogértelmezést célzó közlemény hatása mindaddig igen korlátozott lesz, amíg a 38 országot tömörítő Európai Szabadalmi Hivatal nem változtat végrehajtási rendelkezésein.

Az IFOAM EU egyéb érintettekkel együttműködve folytatni fogja munkáját e téren annak érdekében, hogy a Bizottság által kiadott közlemény kellő hatást érjen el, változtatásokat vonva maga után az EPO gyakorlatában.

www.ifoam-eu.org
(Biovilág hírei, Biokultúra 2016/2-3)