A világ legidősebb szőlőtőkéje

A Guiness rekordok között a világ legidősebb szőlőtőkéjének címét egy a szlovéniai Mariborban található 350 éves tőke viseli. A nem hivatalos rekorder azonban hazánkban, Pécsen található. A Papnövelde utcai ház udvarát teljesen befutja a csaknem egy méter kerületű szőlő, mely 25-30 centiméteres fürtöket terem.

A tőkét a XVI. század második felében ültethették, kora 450-500 évre becsülhető. Az Itáliából származó fajta neve Rosa menna di vacca, magyarul rózsaszín tehéntőgy, mivel érett fürtjeinek formája ahhoz hasonlatos. Nem minden évben érik be teljesen, ezért tulajdonosa általában az első hó leeséséig fent hagyja a fürtöket, majd a spájzban érleli tovább, s mivel ilyen nagy mennyiségű gyümölcsöt nem fogyasztanak el, általában pálinka formájában őrzi tovább a napfény ízét.

Tóth Ödön tulajdonos elmondta, hogy 1971 óta laknak Pécs belvárosában, s azóta évente száz kilogramm termést érlel a tőke. A növény akár világhírre is szert tehetne, ha olyan figyelem övezné, mint Mariborban található társát, ugyanis az ottani Öreg Szőlőt hivatalosan is a város természeti és kulturális örökségének részeként tartják nyilván.

www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2020/1)