A zöld mosás az EU „fekete listájára” kerülhet?

Annak érdekében, hogy Európát 2050-re a Föld első klíma­semleges kontinensévé tegye, az EU Bizottsága tovább kívánja erősíteni többek között a fogyasztói jogokat is. Javaslatokat dolgozott ki arra irányulóan, hogy a fogyasztók tájékozott és környezetbarát döntéseket tudjanak hozni a termékek vásárlásakor, a fenntarthatóbb fogyasztás érdekében.

A Bizottság többek között azt javasolja, hogy a tiltott, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok jelenlegi listájára további gyakorlatokat is felvegyenek. Ennek megfelelően az úgynevezett „fekete listán” a jövőben olyan általános, homályos állítások is szerepelnének, melyek egy adott termék környezetvédelmi tulajdonságait hirdetik, holott azok ténylegesen nem bizonyíthatóak.

Példaként a Bizottság olyan általános, az adott termékek csomagolásán feltüntetett, környezettel kapcsolatos kijelentéseket említ, mint a „környezetbarát”, „öko” vagy „zöld”, amelyek a Bizottság szerint „megtévesztő módon a kiváló környezeti teljesítmény benyomását keltik”. Ezen túlmenően a Bizottság fel kívánja venni a listába azt is, ha a teljes, egész termékre vonatkozó környezetvédelmi állítás valójában csak a termék egyes részeire igaz, valamint azt is, ha egy terméket a gyártója fenntarthatósági pecséttel címkéz fel, úgy, hogy a megállapítás nem harmadik féltől és nem állami hatóságoktól származik. A jövőben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó szabályozás javasolt módosításaival a Bizottság a fogyasztói jogok mellett a jogbiztonságot kívánja biztosítani a kiskereskedők számára. Az unió várakozásai szerint, ha biztosítják a környezetvédelmi állítások hitelességét, akkor a fogyasztók olyan termékeket választhatnak, amelyek valóban környezetbarát fogyasztási cikkek. Ez ösztönzi a fenntarthatóbb termékekért folytatott versenyt, és csökkenti a negatív környezeti hatásokat.

Javaslatai kidolgozása során az EU Bizottság több mint 12 000 fogyasztóval, valamint vállalkozásokkal, fogyasztói szakértőkkel és nemzeti hatóságokkal konzultált. A javaslatokat most a Tanács és az Európai Parlament fogja megvitatni. Amint a tagállamok elfogadják ezeket és átültetik őket a nemzeti jogrendszerükbe, a fogyasztóknak jogsértés esetén lehetőségük lesz jogorvoslatért folyamodni, beleértve a képviseleti keresetekről szóló irányelv szerinti kollektív jogorvoslati eljárásokat is.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/2-3)