Agroökológia a Föld jövőjéért

A közelmúltban Rómában immáron második alkalommal megrendezésre került ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) éves Nemzetközi Agroökológiai Konferenciája központi gondolata az volt, hogy az agroökológiai módszerek, a fenntartható és környezetbarát mezőgazdálkodás kritikus jelentőséggel bír az emberiség és Földünk jövője szempontjából. Az egyhetes konferencián mintegy 500 meghívott vett részt, agroökológiai szakemberek, tudományos és nem kormányzati szervezetek vezetői, élelmiszer aktivisták és gazdálkodók.

A rendezvény nyitó napján Jose Graziano da Silva, a FAO főigazgatója felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy fenntartható mezőgazdasági rendszereket kell létrehoznunk, mely egészséges és tápláló élelmiszereket állít elő és a környezetet is védi. Az agroökológia ősi gazdálkodási technikákat alkalmaz, természetes növényvédőszereket, vetésforgót, teraszos művelést stb., egyben társadalmi rendezőelvet is képvisel, mivel védi a kistermelők földhöz jutását, a növénytermesztésre és állattenyésztésre vonatkozó vidéki és nemzeti tudást. Több ország, Ecuador, Dél-Korea, Kína, Franciaország, Olaszország és Dánia is életbe léptetett már bizonyos jogszabályokat az agroökológiai gazdálkodás védelmére, például a genetikailag módosított vetőmagok és mérgező növényvédőszerek elleni intézkedéseket.

A konferencia résztvevői szerint ezeket a törvényi szabályozásokat szigorítani kell, a kormányoknak pedig el kell állniuk a nagyüzemi mezőgazdaságok támogatásától. Da Silva úr hozzátette, hogy az eddig érvényben lévő stratégia, a termelés bármi áron való növelése nem eredményezett hatékony és elégséges megoldást az éhezés megszüntetésére, továbbá világméretű elhízási járványról is beszélhetünk. „Az emberiség szempontjából történelmi fontosságú döntési helyzetben vagyunk: rajtunk áll, hogy meghozzuk-e a jövőnk érdekében szükséges döntéseket” – mondta Stephane Le Foll, Franciaország korábbi mezőgazdasági minisztere.

www.telesurtv.net
(Biokultúra 2018/3)