Agroökológia szimpózium Budapesten

Közel 200 résztvevő gyűlt össze 2016. november 24-25. között Budapesten az Agroökológia szimpózium tiszteletére. A konferenciát az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával szervezte. A rendezvény témája az agroökológia, mely a természetes rendszerek, az ökoszisztéma szolgáltatások szempontjából közelíti meg az élelmiszertermelést; új lehetőségeket és útmutatást jelenthet a környezetbarát élelmiszer előállításban.

A konferencia célja a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlat és élelmiszer-rendszer vizsgálata, fejlesztési lehetőségek feltárása és az országok segítése a fenntartható fejlődési célok elérésében.

Az előadók között szerepelt a FAO főigazgatója José Graziano da Silva, aki beszédében kiemelte a mezőgazdaság és az élelmiszer-rendszerek fontosságát. Véleménye szerint a mezőgazdaság segítségével olyan problémák is megoldhatók, mint a klímaváltozás, a szennyezés és az élelmiszer biztonság hiánya. Hans Herren, a Biovision elnöke felhívta a figyelmet az ökológiai gazdálkodás hosszú távú előnyeire. Elmondása alapján az ökológiai gazdálkodás terméshozamok szempontjából a konvencionálishoz képest hosszú távon jobban teljesít, még szélsőséges körülmények között is.

Eva Torremocha kiemelte a kapcsolatot az ökológiai gazdálkodás és az agroökológia között. Fazekas Sándor beszédében a globális kihívások megoldásaként említette az agroökológiát.

Forrás: www.ifoam.bio
(Biokultúra 2017/1)