Aláírásgyűjtés a méhek és gazdálkodók megmentéséért

Ha nem lesznek méhek, nem eszünk almát. A konvencionális mezőgazdálkodás terén széles körben elterjedt peszticidek alkalmazása az apró beporzók életére végzetes veszélyt jelent. Egy európai kezdeményezés célul tűzte ki, hogy véget vet a pollinátorok tömeges pusztulásának.

A kampányt az Európai Polgári Kezdeményezés (European Citizens’ Initiative, EPK) keretein belül 17 EU tagállamban működő, környezetvédelemmel, egészséggel, gazdálkodással és méhészettel foglalkozó 90 civil társadalmi szervezet ágazatközi szövetsége indította közösen, az ökológiai gazdálkodók egyesületeinek támogatásával. Amennyiben ez év szeptemberéig a tagállamokban az erre vonatkozó előírásoknak megfelelően összegyűlik 1 millió aláírás, az EU Bizottság és a Parlament köteles megfontolni a kampány követeléseinek törvénybe foglalását.

Az EPK itt bemutatott kezdeményezésének fő célja 2035-re a szintetikus rovarölők használatának teljes körű kivezetése, a gazdálkodók támogatása, a méhek és környezetünk megmentése, ugyanis nemzetközi tudósok azonnali, gyökeres változásokat sürgetnek az ökoszisztémák összeomlásának megakadályozásáért. Manapság Európa vadon élő állatvilágának mintegy negyede komoly veszélyben van, a természetes környezet mintegy fele leromlott állapotú, az ökoszisztémák működésében zavar keletkezett, miközben gazdálkodók millióinak jelentenek problémát a méltánytalan árak, a politikai támogatások hiánya és a nagy multinacionális cégek erőfölénye.

Az Európai Unióban 2005-2016 között mintegy négymillió kistermelő tűnt el. Az EPK ezért felszólítja az Európai Bizottságot, hogy jogi javaslatokat terjesszen be az alábbiakról:

  1. Szintetikus peszticidek használatának beszüntetése 2035-ig: Az EU mezőgazdaságaiban használt peszticidek 80%-ának megszüntetése 2030-ig, kezdve a leginkább veszélyesekkel, majd 2035-ig valamennyi szintetikus peszticid alkalmazásának beszüntetése.
  2. Biodiverzitás helyreállítása: A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági területeken úgy, hogy a gazdálkodás módja döntő eszköze lehessen a biodiverzitás újraéledésének.
  3. Gazdálkodók támogatása az átállásban: a mezőgazdaság reformja a kisüzemi, változatos és fenntartható gazdálkodásra történő átállással. Az agroökológiai és ökológiai gyakorlatok elterjesztése, lehetővé téve a független gazdálkodók képzését a növényvédő szerek és GMO-k nélküli gazdálkodás ismereteire, a kapcsolódó kutatások támogatásával egyidejűleg.

Helmut Burtscher, a peszticidek és vegyi anyagok szakértője a Friends of the Earth, Ausztria képviseletében így nyilatkozott: „Csak a fenntartható, rovarirtószerektől mentes gazdálkodás biztosítja a jelenlegi és a jövő generációk élelmiszer-ellátását, és adhat válaszokat az éghajlatváltozás által felvetett növekvő kihívásokra. Ezenkívül hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A felelősségteljes európai agrárpolitikának ezért elő kell mozdítania az agroökológiai módszerek továbbfejlesztését és támogatnia kell a mezőgazdasági termelőket a peszticidmentes termelésre történő áttérésben.”

Az aláírásgyűjtéshez csatlakozni a következő linken lehet: www.savebeesandfarmers.eu/eng.

Forrás: organic-market.info
(Biokultúra 2020/2-3)