Állattartó telepek megújításának (kisösszegű) támogatása

Új lehetőség az ökológiai állattenyésztőknek

Hamarosan lehetőség nyílik az állattartó telepek fejlesztésére és korszerűsítésére! Társadalmi egyeztetés alatt van az a támogatási felhívás, melynek keretében általános korszerűsítésre, zöld beruházásokra, ammónia-kibocsátás csökkentésére és járványvédelmi beruházásokra lehet pályázni. A pályázat értékelésénél 5 többletpontot kapnak azok az állattartók, akik állattenyésztési tevékenységükhöz kapcsolódó üzemmérete legalább 30%-ban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú.

Azok az ökológiai gazdálkodók, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 10.000 euró STÉ értékű ökológiai üzemmérettel rendelkeznek és az állattenyésztési ágazathoz kapcsolódó üzemmérete min. 30%-os arányban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú, további 10%-kal megemelt támogatási intenzitást kaphatnak az alaptámogatáshoz képest.

Ezáltal ösztönözni kívánják az ökológiai gazdálkodás terjedését és fenntarthatóságát az állattartó telepek területén.

A támogatás legfeljebb 200 millió forintig igényelhető. A pályázat benyújtási időszaka 2024. június 25. és 2025. február 3. között zajlik, több szakaszban. Ez a lehetőség nemcsak az állattartó telepek fejlesztésére, de az ökológiai gazdálkodás terjesztésére és támogatására is szolgál.

A véleményezhető pályázati felhívás tartalma itt érhető el: https://kap.mnvh.eu/news/2024-04-12/133524/tarsadalmi-egyeztetesen-az-allattarto-telepek-megujitasanak-tamogatasa-cimu