Alternatív fehérjetakarmány

Napjainkban az ökológiai gazdálkodás gyorsan növekszik Európa szerte, a fejlődést azonban számos tényező akadályozza. Az ökológiai állattartás egyik legaktuálisabb problémája például az ökológiai fehérjetakarmány biztosítása.

A biofinomítók koncepciója megfelelő megoldást jelenthet erre a problémára. Segítségével zöld növényekből előállítható a megfelelő minőségű ökológiai takarmány. Erre a célra egy Észak-Európai biofinomítóban vöröshere, fehérhere, lucerna és olajretek felhasználásával végeztek vizsgálatokat. Az eljárás során a zöld növényi részekből nitrogénben gazdag fehérjekoncentrátumot és oldott tápanyagokat tartalmazó „barna levet” készítettek. A fennmaradó növényi részekből pedig rostos pogácsákat préseltek. A folyamat eredményeként tejsavas fermentációval 6-13 kg tiszta ökológiai fehérjét tudnak előállítani egy tonnányi friss növényi anyagból.

A takarmányozásban gyakran használt szójával ellentétben, az így előállított takarmány kiegyensúlyozott aminosav összetétellel rendelkezik. Emellett a fehérje metionin tartalma is igen magas, 7,8-9,1 g/kg közötti értéket is elérheti – ez a jelenlegi gyakorlatban elterjedt szója esetében általában 5,2 g/kg körüli.

Forrás: www.feednavigator.com
(Biokultúra 2017/6)