Amerikai jelentés igazolja a GM technológia kudarcát

Az Amerikai Egyesült Államokban a National Academies of the Sciences, Engineering and Medicine nevű szervezet (az Akadémiáknak is nevezett szervezet az USA tudományos akadémiája) 2016. május 17-én kiadott egy jelentést, amely szerint a génmódosított növények nem jelentenek veszélyt az ember egészségére és a környezetre, de sürgősen további kutatásokra van szükség, hogy vizsgálják a jövőbeli GM termékek biztonságosságát. A jelentésből az is kiderül, hogy nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az USA-ban a GM növények hozzájárultak volna a hozamok növekedéséhez.

Emma Hockridge (Fotó: sustainablepulse.com)

A Soil Association (az Egyesült Királyság vezető ökológiai tanúsító szervezete) az Independent folyóiratban megjelentetett közleménye szerint ez semmit nem változtat a génmódosított szervezetek megítélésén. Emma Hockridge, a Soil Association mezőgazdasági és földhasználat-politikai vezetője kijelentette: „Ez a részletes jelentés megállapítja, hogy a génmódosítás egy régi és leáldozóban lévő technológia. Az előnyök ígérete és a sok éve tartó óriási befektetések ellenére mindössze a növények géntechnológiával kialakított gyomirtó szerekkel szembeni ellenálló képességét és a kártevőkre gyakorolt toxikus hatását sikerült szélesebb körben alkalmazni. Kereskedelmi forgalomba a génmódosított növények közül mindössze a kukorica, a szója és a gyapot került. Az aranyrizst az ígéretes GM növények között tartották számon, de az a körülötte 15 éve tartó nagy felhajtás ellenére máig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A jelentésben kiemelik, hogy nem volt olyan, hosszú távú szakmai vizsgálat, amely során kimondottan a GM élelmiszerek fogyasztásának emberi egészségre gyakorolt hatását vizsgálták volna. A jelentés kimondottan cáfolja azt az érvelést, hogy a Föld népességének táplálásához szükség van GM növényekre, ugyanis nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a GM növények hozzájárultak volna a hozamok növekedéséhez. A Soil Association egyetért a jelentés azon megállapításával, miszerint piacra kerülésüket megelőzően a növénynemesítési technikák szélesebb körében van szükség azok egészségügyi és környezetvédelmi szempontú biztonsági értékelésére.”

Mióta a GM növényeket először bevezették az 1990-es évek második felében, jelentések sorozata született világszerte arról, hogy a GM növények biztonságosak, hogy ezekkel kapcsolatban nincs ok aggodalomra, és hogy a jövőben a magasabb hozamú GM növények fogják egészségesebb élelmiszerrel ellátni a világot. Ez a most megjelent amerikai tanulmány a legfrissebb az ilyen tanulmányok hosszú sorozatában. Valójában azonban az eltelt közel 20 évben nem lettek nagyobbak a hozamok, cserébe megjelentek a rezisztens gyomnövények, kártevő rovarfajok. Ezeket a jelentés, bár nem szívesen, de elismeri, viszont még mindig azt sugallja, hogy a sok ígéret a jövőben egyszer csak valósággá válik.

Az elmúlt közel 20 évben mindössze egyetlen „egészségesebb” GM növényt hoztak létre, ez a magas béta-karotin (ez az A-vitamin előanyaga) tartalmú aranyrizs, mellyel kapcsolatban véget nem ér az ígérgetések és a kudarcok sorozata. Azt ígérték a 90-es évek második felében, hogy az érintett területeken ez azonnal segítséget nyújt az embereknek a vakság megelőzésében, azonban ez azóta sincs így, viszont pl. a Fülöp-szigeteken más megoldások egyre nagyobb teret hódítanak a vakság orvoslásában.

Az új jelentés a korábbiaktól egyértelműen eltér azonban néhány fontos dologban. Sokkal kevésbé határozottan érvel a GM mellett, mint elődei és teret enged a GM-ellenes véleményt hangoztatóknak is. A jelentés leglényegesebb következtetése az, hogy nem bizonyítható a GM-pártiak magasabb hozamokról szóló érvelése, és ebből következően cáfolja azt a rosszul kigondolt véleményt, mely szerint a GM az egyetlen módja a világ élelmezésének.

Az amerikai fogyasztók számára megdöbbentő lehet a jelentés GM élelmiszerek jelölésével kapcsolatos semlegessége. Az USA az egyetlen olyan nagyobb GM élelmiszer piac a világon, ahol ezeket nem kell jelölni. A GM ágazatra az jelentené a legnagyobb veszélyt, ha az amerikai fogyasztók tudhatnák, hogy mit esznek. A GM élelmiszer eladás a titoktartástól függ, és eddig az összes, hasonló szervezet által kiadott amerikai jelentés egyértelműen ellenezte a GM élelmiszerek jelölését. Ez az új jelentés abban is eltér a szokásos GM-párti retorikától, hogy megfelelő biztonsági vizsgálatokat javasol a GM növények esetében, ez pedig eddig az USA-ban nem létezett.

Fordította: Nagy Judit
Forrás: www.soilassociation.org
(Biokultúra 2016/2-3)