Antibiotikum-rezisztens gének az állati takarmányban

A kínai Dalian University of Technology (Dalian Műszaki Egyetem) kutatói által készített új tanulmány szerint, antibiotikum-rezisztens gének fordulhatnak elő az állati takarmányozásban használt hallisztben, hús- és csontlisztekben, valamint csirkelisztben.

A kutatócsoport vizsgálatai szerint ez komoly kockázatot jelenthet az emberi gyógyászatban is használt leghatékonyabb gyógyszerekre. Az emberi egészséget fenyegető veszély súlyosságát az éghajlatváltozáshoz és a nukleáris háborúhoz hasonlították. Már 2015 decemberében találtak olyan baktériumokat, melyek ellenállnak a colistin nevű antibiotikum hatásának. Ezt követően Európában, Afrikában és Kínában is találtak ellenálló baktériumokat.

A kutatók elmondása alapján a halliszt világszerte az egyik legelterjedtebb árucikk, az antibiotikum-rezisztens gének terjedésének egyik leghatékonyabb eszköze. Kereskedelmi forgalomban kapható halliszt és állati fehérjetermékek vizsgálata során Kínában, Peruban, Oroszországban, Chilében, Ausztráliában és az USA-ban is megtalálták ezeket a géneket.

Egy ideje már felmerültek aggályok az állattartás során felhasznált antibiotikumok kapcsán, főleg mióta az Európai Unióban megtiltották, hogy ezeket növekedésserkentőként alkalmazzák. A mezőgazdaságban felhasznált antibiotikum mennyiséget csökkenteni kell annak érdekében, hogy megelőzzük a komoly veszélyt jelentő problémát.

www.independent.co.uk
(Biokultúra 2017/5)