Aranyérmes biobor

Aranyérmes biobor

A Steigler Pincészet 2019-es megalapítása óta sikert sikerre halmoz az organikusan termelt boraival, amikkel rendszerint nemzetközi versenyeken öregbítik a Soproni borvidék hírnevét. Az idei Berliner Wine Trophy megmérettetésről ismét aranyérmet hoztak el a borászat kékfrankosával.

A Steigler Pincészet a közelmúltban két rangos elismerést is bezsebelt: az organikusan termesztett, 2020-as prémium kékfrankos aranyérmes lett a Berlinben rendezett nemzetközi versenyen, valamint a reduktív technológiával született 2022-es bio zöld veltelini a Winelovers Top 100 magyar borversenyen 21. helyezést ért el. Mindezek mellett a legjobb zöld veltelini és a legjobb reduktív technológiával készült bor díját is elnyerte a Steigler Pincészet az utóbbi megmérettetésen.

„Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre. Borászatunkban két fő fajtával foglalkozunk. A vörösborvonalon a kékfrankos a meghatározó, ami a Soproni borvidék fő fajtája is egyben. A fehérboroknál elsődleges a zöld veltelini, ami a korábbi években szintén szép sikereket ért el a berlini versenyen. A kékfrankosból eddig két évjárat született, és mindkettő aranyérmes lett a Berliner Wine Trophy versenyen. A zöld veltelini sikere pedig külön öröm számunkra, hiszen a helyezésével magyar vörösborokat és tokaji aszúkat előzött meg bioborként” – mondta el Varga Tamás, a Steigler Pincészet borásza.

Az elismerést Lőrinczy Bálint, a Steigler Pincészet tulajdonosa és Varga Tamás vették át (Fotó: Winelovers)

Az elismerést Lőrinczy Bálint, a Steigler Pincészet tulajdonosa és Varga Tamás vették át (Fotó: Winelovers)

Hozzátette, küldetésüknek tekintik a borvidékre jellemző fajták előtérbe helyezését és ezzel a Soproni borvidék egyediségének népszerűsítését.

Varga Tamás a reduktív technológia rejtelmeibe is beavatott: „A reduktív technológia azt jelenti, hogy a ki­­préselt fehér mustot zárt acéltartályban, hűtött körülmények között erjesztjük. Az eljárásnak köszönhetően a nedű megőrzi az elsődleges, friss gyümölcs­aromákat és azokat bor formában adja vissza.”

Forrás: Kisalföld LXXVIII./238
(Biokultúra 2023/6)