Arzén a gyümölcslében

A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet által nemrégiben végzett felmérés alkalmával 45 gyümölcslé vizsgálata során arra keresték a választ, hogy találhatóak-e nehézfémek kedvenc gyümölcsleveinkben. A négy legkedveltebb íz – alma, szőlő, körte, vegyes gyümölcs – vizsgálati eredményei magas mennyiségű arzén, kadmium és ólom jelenlétét mutatták ki a vizsgált italok majdnem felénél.

A mért értékek aggasztóak. Az említett ízek közül a szőlőlé és a vegyes gyümölcslé típusú frissítők nehézfém tartalma volt a legmagasabb. Az emberi szervezetbe jutó nehézfémeket csendes, de halálos gyilkosként ismerjük, beleértve az élelmiszerekben található peszticideket, a szennyezett ivóvizet, a testápoló termékeket és a fogtömésekben található amalgámot.

A különféle toxinok akkor a legveszélyesebbek, ha hatásaik összeadódnak. Más szavakkal: minél jobban ki van téve egy ember a nehézfémterhelésnek, annál nagyobb a benne rejlő kockázat.

A vizsgálatokat vezető vegyész, Tunde Akinleye szerint egy emberélet folyamán sokszor és több forrás kapcsán is kapcsolatba kerülünk ezekkel a nehézfémekkel (kadmium, szervetlen arzén, ólom és higany), ezért elengedhetetlenül fontos a kockázatok korai korlátozása.

A vizsgálat eredményeit számos okból kifolyólag figyelmeztetőnek kell vennünk. Először is, a gyümölcsleveket nagyon gyakran gyermekek fogyasztják, akiket még az alacsony szintű nehézfém terhelés is komolyan károsíthat. A krónikus nehézfémterhelésnek kitett gyerekeknél alacsonyabb intelligenciahányadost (IQ) mértek, rákos megbetegedéseket, 2-es típusú cukorbetegséget és viselkedési problémákat diagnosztizáltak, sok más egészségügyi problémával együtt. A kadmium vesebetegséggel, cukorbajjal, szívbetegségekkel, rákos megbetegedésekkel és a csontritkulással hozható kapcsolatba.

Sajnos azonban a nehézfémek nem az egyedüli nemkívánatos hatóanyagok a gyümölcslevekben. Az amerikai édesanyák által alapított, az egészségtudatosság növeléséért dolgozó Moms Across America szervezet által végzett vizsgálat során glifozátot találtak hat, az amerikai fogyasztók körében népszerű narancslében is.

E röviden bemutatott jelenséggel az a gond, hogy az említett veszélyes anyagok gyakran olyan gyümölcslevekben találhatók, melyek csomagolásán a gyártók feltüntetik a „természetes” jelzőt. Azok a vásárlók, akik ilyen termékeket vásárolnak, azt várják a természetesnek mondott italoktól, hogy ne legyen bennük nem természetes összetevő, beleérve az agráriumban használt rákkeltő vegyszereket is. A gyártók azonban nagyon is tudják ezt és a profit reményében ki is használják, hogy a tudatos vásárlók kimondottan keresik a „természetes” feliratú, esetenként drágább termékeket. Mindezért azonban a szó szoros és átvitt értelmében is nagy árat fizethetünk.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2019/3)