Átadásra kerültek a 2022. évi EU Ökológiai díjak

Idén szeptember 23-án első alkalommal kerültek átadásra az EU Ökológiai díjai. Az eseménynek az Európai Bizottság adott otthont, hét kategóriában nyolc győztes vehette át az elismerést:

  • Legjobb női ökológiai gazdálkodó: Nazaret Mateos Álvarez (Entresetas) – Paredes de Nava, Palencia, Spanyolország.
  • Legjobb férfi ökológiai gazdálkodó: David Pejic (Zrno eko imanje) – Dubrava, Zágráb, Horvátország.
  • Legjobb ökológiai régió: Occitanie, Franciaország.
  • Legjobb ökológiai város: Gemeinde Seeham am Obertrumer See – Salzburg, Ausztria.
  • Legjobb ökológia bio-körzet: Associazione Bio-Distretto Cilento – Campania, Olaszország.
  • Legjobb ökológia KKV: Goodvenience.bio GmbH – Magdala, Türingia, Németország.
  • Legjobb ökológiai élelmiszer kiskereskedő: La ferme à l’arbre de Liège – Lantin, Liège, Belgium.
  • Legjobb ökológiai étterem: Lilla Bjers HB – Visby, Gotland-sziget, Svédország.

Az IFOAM Organics Europe elnöke, Jan Plagge gratulált a nyerteseknek és ismét megerősítette, hogy az élelmiszertermelés és a gazdálkodási gyakorlatok átalakítása csak az ökológiai ellátási lánc bevonásával, gyakorlati példák és valódi tapasztalatok létrehozásával lehetséges minden területen. Az EU Ökológiai Díja is ezt a megközelítést alkalmazza, ilyen inspiráló és követhető példákat mutat be az európai közvéleménynek. A díjazott gazdasági szereplők, régiók, városok köre képet alkot arról, hogy az agrárágazat hogyan járul hozzá az EU Farm to Fork és Biodiverzitás stratégiai céljainak megvalósításához.

A szervezők biztosak abban, hogy a díj létrehozásával hozzájárulnak az ökológiai termelés fontosságának hangsúlyozásához és serkentik annak növekedését is. A pályázati kritériumok a biogazdálkodás holisztikus elveihez kapcsolódnak, ezek a gondoskodás, egészség, ökológia és méltányosság.

Az Európai Parlament, az EU Tanácsa, az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB), a Régiók Európai Bizottsága (RB), az IFOAM Organics Europe és a COPA-COGECA képviselői egy független zsűri tagjaiként értékelték a beérkezett pályázatokat az említett kritériumok alapján. Jövőre ismét kiírják az EU Ökológiai díj (EU Organic Awards) elnyerésére irányuló pályázatot, ezzel kapcsolatban az EU Bizottság weboldalát érdemes figyelemmel követni.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/6)