Átadták a 2022. évi Agrár Innovációs Díjat

A Magyar Innovációs Nagydíj 2023. március 24-én történő ünnepélyes átadásán a Parlamentben a mezőgazdasági innovátoroknak járó legnagyobb elismerést, a 2022. évi Agrár Innovációs Díjat az AgroVIR Kft. vehette át, az általuk kifejlesztett AgroVIR 4 Connect digitális szolgáltatáscsomagért.

Fejlesztésük lényege a szántóföldön zajló események, munkaműveletek, kijuttatások, valamint a felhasznált gépi és humán erőforrások automatikus érkeztetése a rendszerbe, a korábbi időkre jellemző manuális rögzítés gyakorlatát felváltva. A gépekről és mobil eszközökről érkező információk egy egységes validáló felületre érkeznek. A rendszer a gazdaság jellegzetességeitől függően ad teljes lefedettséget a gazdálkodás és az irányítás egészéről. Példának véve egy a takarmány-előállítást is maga végző gazdaságot, ott a növénytermesztéstől, vagyis a táblától egészen a termékkihozatal végfázisáig, tehát az értékesítésig az AgroVIR rendszere biztosítja a folyamatok követését, az adatok gyűjtését, tárolását, az adatokhoz való hozzáférést, ezáltal a teljes tevékenység áttekintését és irányítását, a döntéshozatal támogatását.

Az AgroVIR szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodók által művelt átlag területméret csökkenő tendenciát mutat, ez jelenleg 646 hektár. Ebből következtetni lehet, hogy a digitalizáció egyre nagyobb mértékben terjed, s napjainkra már nemcsak a nagyüzemek, hanem a családi gazdaságok is hatékonyan használni tudják. Az említett korszerű megoldás előnye, hogy kiküszöböli az emberi hibákat és természetesen növeli a hatékonyságot.

Az elismerést Farkas Sándor miniszterhelyettestől Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője vehette át.

https://mezohir.hu
(Biokultúra 2023/2)