Átadták a 2023. évi Jánossy Andor-díjat

Az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány által 2008-ban alapított Jánossy Andor-díjat idén a magyar őshonos tyúk-génbank megőrzése terén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként, 2023 júniusában Dr. Szabolcs István agrármérnök vehette át.

Dr. Szabolcs István (balra) átveszi a Jánossy Andor-díjat Koppány Gábortól, az Öko-forrás közhasznú Alapítvány kurátorától

Dr. Szabolcs István (balra) átveszi a Jánossy Andor-díjat Koppány Gábortól, az Öko-forrás közhasznú Alapítvány kurátorától

Szakmai életútján mondhatni már általános iskolás korában elindult, amikor egy sötét kovácsolt postagalamb tojóval területi bajnokságot nyert és fiatal évei ellenére már hivatalos bírálóként vett részt galambkiállításon is. Érettségijét a Keszthelyi Mezőgazdasági Tecnikumban szerezte meg, ahonnan országos tanulmányi verseny döntöseként felvétel nélkül került be a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol egyetemi évei alatt is baromfis szakembernek készült. Harmadéves tanulmányai idején a Bábolnai Állami Gazdaság társadalmi ösztöndíját nyerte el, így pályafutása 1966-ban innen indult. Lehetősége nyílt megismerkedni a modern mezőgazdasági rendszerszemlélettel, melyet az ösztöndíjas éveket követően a Pest-megyei Gomba termelőszövetkezeténél alkalmazni tudott az általa és kollégáival készített baromfis programban, melyet telepvezetőként, főállattenyésztőként és végül elnökhelyettesként irányított. Itteni fő tevékenységük az árutojás-termelés és a tojóhibrid jércenevelés volt. A későbbiekben bevezették a gyöngytyúk és a fácánnevelés nagyüzemi technológiáját is. A 70-es években már évi 80 ezer darab nevelt fácánt értékesítettek, zömében a Hortobágyi Állami Gazdaságnak.

Érdekesség és komoly szakmai eredmény, hogy a Tetra-SL jércéknek a repülőgéppel a gazdag arab országokba történő exportját is tőlük indította a Bábolnai Állami Gazdaság. Szabolcs István úr ezekben az években baromfi-ipari és tenyésztési szakmérnöki oklevelet szerzett Gödöllőn, majd 1975-ben doktori végzettséget Keszthelyen. 1980-tól a Nógrád megyei Őrhalom termelőszövetkezetének elnöke lett. Az itteni hét év alatt a sertés- és az angóranyúl törzstelep elért eredményeivel jeleskedett, melyek OMÉK-díjat is szereztek. A rendszerváltást követően más területen dolgozik, azonban szabadidejében angóra- és húsnyúl tenyésztéssel is foglalkozott.

Napjainkban lovakat tart és őshonos baromfiállományt is gondoz. Szakmai eredményeihez és az említett kitüntetéséhez ezúton is szívből gratulálunk!

Forrás: https://greenfo.hu
(Biokultúra 2023/3-4)