Ausztrália a génszerkesztés mellett

Az ausztrál parlament szankcionálta a kormány azon döntését, hogy az új génszerkesztési módszereket kizárja a géntechnikai törvény hatálya alól. Glenn Schaube, az ausztrál ökológiai szövetség (The National Association For Sustainable Agriculture Australia, NASAA) elnöke szerint egyetlen más ország sem ad akkora teret a génszerkesztésnek, mint Ausztrália, drasztikus következményekkel fenyegetve az ausztrál ökológiai gazdálkodókat.

Az elnök szerint Ausztrália mezőgazdasági és élelmiszerágazata rövid időn belül nem lesz képes megnyugtatni az embereket afelől, hogy az Ausztráliában előállított élelmiszerek GMO-mentesek és megfelelnek az ausztrál nemzeti ökológiai és biodinamikus szabványoknak.

Ez óriási hatással lehet a GMO-mentes vagy bioélelmiszerek exportjára is. Schaube panaszkodott, hogy mindez „katasztrófa Ausztrália ökológiai ágazata számára, mondván, hogy az ökológiai ipar „a GMO technológiák deregulációjának áldozati bárányává válik”. Eddig az ausztrál génmódosítási törvény kimondta, hogy valamennyi géntechnológiával módosított szervezetnek (GMO) jóváhagyással kell rendelkeznie.

2019 áprilisában az ausztrál kormány előterjesztette a géntechnológiáról szóló törvény módosítását. E módosítás értelmében bizonyos eljárások, például a célzott gén-deaktiválás, engedély nélkül alkalmazhatók. Az új géntechnológiai módszerekkel, például a CRISPR / cas felhasználásával előállított szervezetek szintén nem igényelnek engedélyt, feltéve, hogy idegen genetikai anyagot nem építenek be a folyamatba.

A környezetvédelmi és ökológiai szövetségek petíciót nyújtottak be a Parlamenthez, megpróbálták megállítani a jogszabályi változás hatályba lépését. Amellett foglalnak állást, hogy eddig a világ egyetlen országa sem hozott ilyen széles körű kivételt a géntechnikai törvény alól. Az új géntechnikai módszerekkel járó kockázatokra tekintettel felszólították a parlamenti képviselőket, hogy tartsák be az elővigyázatosság elvét. Megfelelő szabályozás nélkül ugyanis ezek az organizmusok biztonsági értékelés nélkül léphetnek be az élelmiszerláncba anélkül, hogy tisztáznák az esetleges allergiás, mérgező vagy rákkeltő hatásokat – figyelmeztetett Judy Carman, az Egészségügyi és Környezetkutatási Intézet (Institute of Health and Environmental Research) igazgatója.

A független tudományos szakértőket tömörítő ENSSER (European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility) európai tudományos egyesület támogatta ausztrál kollégáikat, továbbá az ausztrál parlamenti képviselőket is felszólította a törvény megszüntetésére. Nincs garancia arra, hogy az új technikák használata meghozza a kívánt eredményeket és nem is biztonságos – áll az ENSSER levelében. A fellebbezéseknek azonban nincs hatása: a Zöld Párt egyedül volt a parlamenti szavazáson; a kormánykoalíció és az ellenzéki Munkáspárt megerősítette a kormány döntését. A Slowfood Australia nevű szervezet rámutatott, hogy a Koalíció és a Munkaügyi Bizottság adományokat kapott a Bayer és a CropLife cégóriások lobbitevékenysége során.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/1)