Ausztria döntése a glifozát betiltásáról reményt ad

Az osztrák parlament azon döntése, hogy betiltja a glifozát használatát, ismét felélesztette a vitát az ellentmondásos gyomirtó hatásairól. Németország kormánya ugyanis szep­tember folyamán tervezi erre vonatkozóan az úgynevezett kilépési terv bemutatását.

Christian Schmidt korábbi német mezőgazdasági miniszter elhíresült szereplése a brüsszeli 2017. évi szavazás során megnyitotta az utat az Európai Unióban a glifozát további öt évig tartó legális felhasználhatóságához. A német kormány koalíciója azonban nemrégiben úgy döntött, hogy 2023-ig fokozatosan megszünteti a potenciálisan rákkeltőnek tartott herbicid felhasználását. A Zöld Párt felkérését követően a kancellár bejelentette, hogy szeptemberben terjeszti elő kilépési tervét.

Ausztria előrelépése, miszerint haladéktalanul megtiltja a méreg mezőgazdasági alkalmazását, a Bayer és más, glifozátot előállító vegyipari csoportok nagymértékű elégedetlenségét váltotta ki és Németországot nagy nyomás alá helyezi. A glifozát használatát támogatók természetesen ragaszkodnak az uniós joghoz, ezért véleményük szerint az osztrák határozat jogellenes. Ezt a nézetet egy tanulmány is támogatja, számolt be róla egy osztrák hírportál. Cikkükben a Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme, valamint az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség megállapításaira hivatkoznak, miszerint a glifozát-alapú herbicidekről rendelkezésre álló adatok alapján azok nem jelentenek fokozott kockázatot más engedélyezett herbicidekhez képest.

Jelenleg több mint 13 000 peres eljárás van folyamatban a glifozátot egykoron elsőként a piacra dobó amerikai Monsanto vállalattal szemben, melyet az elmúlt évek során a német gyógyszerészeti és élettudományi vállalat, a Bayer vásárolt meg. Az első ítélet 80 millió dollár összegű kártérítésről döntött egy rákbetegségben szenvedő ember javára; egy második esetben 50 millió dolláros kártérítés várható.

A német kormány jelenlegi döntése a glifozát tervezett betiltásával kapcsolatban azt igazolja, hogy korábban Schmidt miniszter szereplése kapcsán rossz úton jártak, a szer betiltására mára jobb esélyek mutatkoznak. Köszönet ezért Ausztria élenjáró magatartásának!

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/4-5)