Az agrárium a fő nitrát-szennyező

Közzétették az EU 28 tagországában a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezéséről készített Bizottsági jelentést a 2012-2015-ös időszakra vonatkozóan. Nitrogén-kibocsátás tekintetében továbbra is a mezőgazdaságé a vezető szerep. Az átlagos kibocsátás 3%-os csökkenése ellenére az 1 hektárra jutó nitrogén- (31,8-32,5 kg/ha) és foszfáttartalom (1,8-2,0 kg/ha) emelkedést mutat.

Románia kivételével valamennyi tagállam nitrogéntöbblettel rendelkezik, a hektáronkénti felesleg Belgiumban, Csehországban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban meghaladja az 50 kg-ot. A felszín alatti vizek literenkénti nitrát-tartalma átlagosan kismértékben csökkent, de a mintavételi helyek csaknem 20%-ánál több mint 40 milligramm, Németországban a vizsgált állomások 71%-án, Spanyolországban 28%-án meghaladta az 50 mg-ot. Magyarországon a vizsgált felszín alatti vizekben a nitrát-szennyezés aránya mindössze 13%, ebből mindösszesen 8% az 50 mg-nál nagyobb mérték, a többi ennél kisebb mértékű szennyezettség, ennél a 28 tagállam közül csak négy északi ország rendelkezik alacsonyabb értékekkel.

A jövőbeni előrejelzések tekintetében 12 tagállam és két régió valószínűsíti a nitráttartalom további csökkenését a felszíni és felszín alatti vizekben a vidékfejlesztési programokban foglalt különböző agrár-környezetvédelmi intézkedések hatásaként.

Forrás: http://ec.europa.eu
(Biokultúra 2018/4)