Az állatok nem az élelmiszeripar találmányai

lazac

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) arra készül, hogy szabadalmat jegyezzen be olyan lazacokra, melyeket bizonyos növényekkel táplálnak. A hivatal arról tájékoztatta a szabadalom ausztrál kérelmezőjét, hogy néhány hónapon belül pozitív elbírálásra számíthat. A szabadalom kiterjed a lazacra és a halolajra is. Az ilyen halakból készült ételek a szabadalmi leírás alapján magasabb koncentrációban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, melyek egészségre gyakorolt pozitív hatásairól gyakran olvashatunk.

A szabadalom mögött húzódó ötlet nem újkeletű: ismert tény, hogy a legeltetett tehenek tejében szintén több található ezekből a zsírsavakból.

„Ha az állatokból szabadalmaztatott találmány lehet pusztán azért, mert egy bizonyos takarmányt kapnak, akkor a szabadon legeltetett szarvasmarhákat és sertéseket is szabadalmaztatni lehetne. Aztán megjelennének az evésre és ivásra vonatkozó szabadalmak. Esetleg a tejet vagy halat fogyasztó emberekre is be lehetne jegyezni őket” – mondta Ruth Tippe, a No Patents on Life! (El a szabadalmakkal az élővilágtól) kezdeményezés képviselője.

Nem ez az első alkalom, amikor az EPO szabadalmat ad ki szokványos élelmiszertermelésre felhasznált állatokra. 2008-ban a Monsanto jegyeztetett be egyet olyan sertésekre vonatkozóan, melyek húsa egy genetikai beavatkozás révén magasabb minőséget képviselt. Szintén 2008-ban született szabadalom szarvasmarhák és sertések konvencionális tenyésztését illetően. Ugyanebben az évben jegyezték be a tejelő tehenek szelekcióját érintő szabadalmat, míg egy frissebb bejegyzés az osztrigákra vonatkozik.

Azóta a fent említett szabadalmak szinte mindegyikét visszavonták. A vetőmagvakra vonatkozó szabadalmak ellen küzdő No Patents on Seeds! civil mozgalom a lazacokkal kapcsolatban benyújtott kérelemmel szemben is határozottan fellép. Minden érintett felet arra ösztönöznek, hogy nyújtsanak be úgynevezett „harmadik személy által tett észrevételt” az EPO felé, indítványozva, hogy a hivatal ne jegyezze be a szabadalmat. Amennyiben mégis sor kerül erre, a szervezet további tiltakozó lépéseket tervez.

A No Patents on Seeds! arra ösztönzi a politikusokat és döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket a növényekre és állatokra vonatkozó szabadalmak ellen. A nemzetközi mozgalom nevében Christoph Then elmondta, hogy az EPO elsősorban saját üzleti modelljének kiterjesztésén fáradozik, még akkor is, ha ezt a civil társadalom kárára teszi.

Amíg a politikusok nem szabnak tiszta és egyértelmű határokat, egyre több ilyen szabadalmat jegyezhetnek be csupán azért, hogy növeljék a szabadalmi ügyvédek, gazdasági társaságok és az EPO hasznát. A közelmúltban több európai kormányzat hozott intézkedéseket a konvencionális termelésből származó növényekre és állatokra vonatkozó szabadalmak ellen. Ezzel párhuzamosan az EU Bizottsága is a helyzet tisztázására készül. A cél az, hogy megszilárdítsák az európai szabadalmi jogszabályokban szereplő tiltást, mely kizárja a növényeket és állatokat a szabadalmi oltalom köréből. Ugyanakkor az EPO, melynek költségvetésében jelentős tételt képviselnek a szabadalmak vizsgálatával és odaítélésével kapcsolatos díjak, olyan módszereket keres, melyekkel megkerülhető a törvényi szabályozás.

www.ifoam-eu.org
(Biokultúra 2016/4-5)