Az Amerikai Egyesült Államok ökológiai szabályrendszerének felülvizsgálata

A US National Organic Program (Egyesült Államok Nemzeti Ökológiai Program) elnevezésű kormányhivatal javaslatot terjesztett elő anyaszervezetéhez, az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumához az Államokban érvényben lévő ökológiai szabályozás felülvizsgálatára azzal a céllal, hogy megerősítse az ökológiai ellátási lánc felügyeletét és végrehajtását.

Az Amerikai Egyesült Államok a világ legnagyobb ökológiai piacát jelenti és a jelenlegi jogrendszer javasolt felülvizsgálata az eddigi legátfogóbb felülvizsgálat, melyet az Államok ökológiai szabályozásának első alkalommal történő elfogadása óta valaha is javasoltak. A szabályozás módosítása óriási hatást gyakorolhat a globális ökológiai szektorra is.

Az USDA a nyár folyamán nyilvános konzultációs időszakot hirdetett, amely 2020. október 5-én ért véget. A nyilvános konzultáció minden érintett ökológiai szereplő számára nyitott volt, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államokban tevékenykednek-e vagy sem. Az IFOAM – Organics International, az ökológiai mezőgazdasági mozgalmak nemzetközi ernyőszervezete az átfogó javaslatban felvetett számos témában a globális ökológiai mozgalom álláspontját képviseli, kiemelt figyelmet fordítva a termelői csoportok tanúsításának témájára, amelyre vonatkozóan az elmúlt két évben is részletes álláspontokat dolgozott ki.

Az IFOAM elismeri az összes többi javasolt felülvizsgálati terület relevanciáját is, amelynek célja az organikus csalásokkal kapcsolatos globális aggályok kezelése. Ezért határozottan támogatja a rendeletjavaslat átfogó szándékát, figyelemmel azokra a részletes fejlesztésekre, amelyek a különböző érintett szereplők által az USDA-hoz október 5-ig benyújtott észrevételek eredményeként következhetnek be.

A javasolt új szabályról, a már benyújtott megjegyzésekről angol nyelven itt tájékozódhatnak: https://beta.regulations.gov/document/AMS-NOP-17-0065-0001.

IFOAM Organics
(Biokultúra 2020/4-5)