Az éghajlatváltozás negatív hatás a brazil cukornádtermesztésre

Brazíliában a közép-déli régióban, ami a világ legnagyobb cukortermelő régiója, az ültetvények jövőre még kevesebb termést fognak hozni, mint a korábbi években. A következő szezon termését 580 millió tonnára becsülik, míg a 2017-es termés 601 millió tonnára esett vissza a 2015-ös 617 millió tonnáról.

A Datagro vezető elemzője, Plinio Nastari elmondása alapján az időjárás okozta terméscsökkenés tovább fokozódik az évek során. A Sao Pauloban megrendezett konferencián a száraz időt okolta a termésmennyiség csökkenése miatt. Az idei szezonban ugyanis több, mint 120 száraz nap volt, ami miatt a növények nem tudtak kielégítően fejlődni és gyakoriak voltak a tűzesetek is.

Más elemzők pozitívabban látják a helyzetet. Szerintük a megfelelő gazdálkodási gyakorlatot alkalmazva, alaposabb növényvédelemmel akár 610 millió tonnás termésmennyiséget is betakaríthatnak jövőre.

A cukornád termés csökkenése érdekes módon csak a cukorgyártásban jelent majd csökkenő tendenciát. Mivel a cukornádból előállított etanol mennyiségét már előre meghatározták, így elsőbbséget élvez a bioüzemanyag előállítás, mint a cukorgyártás, ráadásul a bioetanol előállítása nagyobb hozamot eredményez, ezért évről évre nő a cukornád ezirányú felhasználása.

Forrás: www.reuters.com
(Biokultúra 2017/6)