Az Egyesült Államok ökológiai gazdálkodása egyre nagyobb léptékben fejlődik

organic farming

Az elmúlt 2 évben 11%-kal nőtt az ökológiai gazdaságok területe, a tanúsított gazdaságok száma megközelíti a 15 000-et, mely 6%-os növekedést jelent 2014-hez képest. A legtöbb ökológiai terület Kaliforniában (688.000 hektár) és New Yorkban található. Ezeket követi meglepő módon Montana, Wisconsin és Észak-Dakota.

A növekedés ellenére az ökológiai méretek még mindig elenyésznek a konvencionális termőterületekhez viszonyítva. Szója, kukorica és búza esetében az összes termőterületeknek csupán 1%-a ökológiai.

A legnagyobb területen termesztett kultúrnövény a zab, mely az összes zabtermő terület 3,6%-a. A területnövekedés mögött elsősorban az amerikai fogyasztói kereslet áll, 2015-ben ugyanis 11%-kal nőtt az ökológiai termékek értékesítése. Ahogy egyre több amerikai fogyasztó tért át az ökológiai termékek vásárlására, egyfajta paradox helyzet állt elő: az Egyesült Államok a világ összes országánál többet exportál gabonaféléből és állati takarmányból. Ezek a mezőgazdasági termékek azonban mind konvencionálisak – növényvédőszeres kezelést kapnak, illetve genetikailag módosított növényeket/növényi részeket tartalmazhatnak.

Ezzel szemben az ökológiai állattartáshoz csak ökológiai takarmányt használhatnak fel, ezért évről évre egyre nagyobb mennyiségben importálnak más országokból ökológiai takarmányt. Az ökológiai minősítésű import takarmány mennyisége 2007 óta háromszorosára növekedett.

A fenti tapasztalatok alapján elmondható, hogy az ökológiai termékek vásárlásával nem csak a saját érdekeinket és egészségünket támogatjuk, hanem a kereslet növekedésével egyre több lehetőség nyílik az ökológiai gazdálkodások számára.

Forrás: www.occupy.com
(Biokultúra 2016/6)