Az európai fogyasztók még mindig nagymértékben ki vannak téve a növényvédő szereknek

Az EFSA elhallgatja a kellemetlen igazságokat. Az új jelentése szerint az európai gyümölcsök és zöldségek 41%-a tartalmaz növényvédőszer-maradványokat. Az esetek több mint felében a fogyasztók egyszerre több növényvédőszer-maradéknak is kitettek. A szabályozók még mindig nem veszik figyelembe a „koktélhatásokat”, miközben a tudomány továbbra is figyelmeztet az ilyen kombinált expozíció nyilvánvaló kockázataira az emberi egészségre nézve.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) áprilisban közzétette legújabb éves jelentését az EU 27 tagállamának piacán 2022-ben értékesített élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokról. Az EFSA pozitívan jelentette be, hogy a minták 96,3%-ban a peszticid-szermaradványok „a törvényileg megengedett határértékeken belül” vannak. A PAN Europe azonban arra figyelmeztet, hogy ez nem ok a tapsra. Valójában a minták 41%-a tartalmazott kimutatható növényvédőszer-maradványokat. Ezek 23%-a tartalmazott olyan növényvédőszer-koktélokat (két, vagy több szermaradványt), amelyek jelenleg nem szabályozottak, annak ellenére, hogy tudományos bizonyítékok vannak a koktélok lehetséges káros hatásaira vonatkozóan. Az EFSA bejelentésével ellentétben ezek az eredmények tehát korántsem megnyugtatóak.

Salomé Roynel, a PAN Europe szakpolitikusa szerint: „Az EFSA bejelentései nem mondanak el mindent. Az európai fogyasztók naponta többféle növényvédőszer-maradványnak vannak kitéve az élelmiszerekben. Ezt a valóságot az EFSA nem veszi figyelembe, amikor meghatározza a megengedett maximális maradékanyagszinteket és így alábecsüli a kockázatokat.”

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a peszticideknek való krónikus kitettség – többek között az élelmiszerekben található maradványok révén – növeli a krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét. Szívkoszorúér-betegség, oxidatív stressz növekedése a metabolitok miatt, amelyek potenciálisan a rákos megbetegedések növekedéséhez vezethetnek stb. Egyes kutatók azt is megállapították, hogy az alacsonyabb peszticid tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztó emberek kevésbé hajlamosak krónikus betegségek kialakulására, ami arra utal, hogy az élelmiszerekben található peszticid maradványok ellensúlyozzák a gyümölcs- és zöldségfogyasztás előnyeit. Számos peszticid, köztük a PFAS-ok (per-és polifluor-alkil anyagok) és az endokrin rendszert károsító anyagok esetében a maximális maradékanyagszintek túl magasak. Alapvetően 0-nak kellene lenniük.

Kimutatható peszticid maradványok nélküli élelmiszerek: 2022-ben az európai boltokban a kimutatható (az analitikai kimutatási határérték alatti) növényvédőszer-maradványokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök aránya a 2021-es 44,3%-hoz képest némileg csökkent, 41%-ra. Ez a számadat az összes monitoringprogram (EU MACP és MANCP) adatainak összesítéséből adódik.

Az élelmiszerekben található többszörös szermaradványok aránya továbbra is magas: 2022-ben az uniós piacon értékesített gyümölcsökben és zöldségekben a többszörös szermaradványok aránya 23% volt, szemben a 2021-es 26,4%-kal, valamint a 2020-as és 2019-es 27%-kal. Az édes paprika, a csemegeszőlő, az eper, az alma, az őszibarack, a paradicsom, a narancs, a citrom, a körte, a saláta és a mandarin voltak azok az élelmiszerek, amelyeknél a legmagasabb volt a többszörös szermaradványok mennyiségi kimutatása. A csekély mértékű csökkenés ellenére a legtöbb többszörös szermaradványt egy mintában a paradicsomban találták, ahol 16 különböző peszticidet mértek, majd a szamóca következett, ahol 15 volt az érték.

A fogyasztók védtelenek a peszticid keverékekkel szemben

Elméletileg az EU rendelkezik a világ egyik legszigorúbb növényvédőszer-szabályozásával. Ennek ellenére, amikor az élelmiszerekben lévő növényvédőszer-keverékek értékeléséről van szó, a döntéshozók szemet hunynak felette. Bár a peszticid keverékek hatásának vizsgálata 2005 óta jogszabályi követelmény az EU-ban, az EFSA még mindig nem hozott létre olyan hiteles értékelési eljárást, amely figyelembe veszi a keverékek hatásait. Eddigi kísérleti tanulmányai nem a legfrissebb érzékeny toxicitási adatokon alapulnak és olyan sok feltételezést tartalmaznak, hogy erősen kérdéses, valaha is alkalmazhatóak lesznek-e a fogyasztók egészségének védelme érdekében.

Politikai döntéshozóink azt is elutasítják, hogy „keverékértékelési tényezőt” alkalmazzanak a peszticidek lehetséges káros kombinált hatásainak figyelembevételére. Tekintettel arra, hogy az EU piacán értékesített élelmiszerek közel egynegyede tartalmaz ilyen peszticid-koktélokat, elfogadhatatlan, hogy nincsenek intézkedések az ilyen keverékek potenciális ártalmainak értékelésére.

Fordította: Megyery Szandra
Forrás: https://www.pan-europe.info
(Biokultúra 2024/3-4)