Az Európai Parlament három gyomirtószer rezisztens GMO növény importját ellenzi

2016. február elején az Európai Parlament három genetikailag módosított szója EU-ba való behozatala ellen szavazott. A Bizottság által javasolt genetikailag módosított MON 87 705 × MON 89 788, FG72, valamint a MON 87 708 × MON 89 788 élelmiszernek és takarmánynak szánt szója engedélyeztetése nem összeegyeztethető az Uniós joggal, amelynek célja a magas szintű egészség- és környezetvédelem.

Néhány hónap leforgása alatt ez már a harmadik alkalom, hogy a Parlament nézeteltérésbe ütközik a Bizottság GMO politikájával szemben. Tavaly októberben az európai parlamenti képviselők elutasítottak egy elhibázott Bizottsági javaslatot, amely aggályos módon helyezné nemzeti hatáskörbe a GMO-k behozatalának tilalmát, ami miatt a Bizottságot felszólították egy új javaslat kidolgozására. A Parlament tavaly decemberben ugyancsak elutasította a Monsanto GMO NK603 × T25 kukorica importját, és a GMO engedélyeztetésének moratóriumára szólított fel az új szabályok bevezetéséig.

Számos nemzetközi szervezet és mozgalom, többek közt a Föld Barátai Európa, a Greenpeace, a Slow Food, valamint az IFOAM EU is üdvözli, hogy a Parlament szembeszáll a Bizottsággal.

A három genetikailag módosított szóját a glifozáttal, valamint a glifozát más gyomirtó szerrel történő egyidejű permetezésének tolerálására fejlesztették ki. Az importált terményekben nagy valószínűséggel megtalálhatóak ezeknek a gyomirtó szereknek a maradványai. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta a glifozátot. Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) nem értékelte a GMO növények esetében alkalmazott glifozát kockázatát, sem a glifozát más gyomirtó szerekkel való együttes alkalmazásának hatásait. Ezek a kombinációk komoly egészségügyi aggodalomra adnak okot és az értékelésük uniós szabályozást igényel.

Sajnálatos módon a Parlament tiltakozását nem köteles figyelembe venni a Bizottság.

IFOAM hírlevél
(Biovilág hírei, Biokultúra 2016/1)