Az Európai Unió a hús vegán alternatívái mellett

Az Európai Bizottság által elfogadott „zöld megállapodás” szerint a jövőben az Unió támogatja a táplálkozással kapcsolatos olyan kezdeményezések és átfogó intézkedések végrehajtását, melyek előnyökkel járnak az európai polgárok egészsége számára. A „termelőtől a fogyasztóig” stratégia lett a neve az EU ezzel kapcsolatos fenntarthatósági stratégiájának, melyet az uniós biztosok június elején fogadtak el azzal a céllal, hogy egy tisztességes, egészséges és környezetbarát élelmiszerellátási rendszert biztosítsanak az élelmiszerbiztonság, az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés, valamint a hús vegán alternatíváinak támogatásával.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa (Fotó: www.europarl.europa.eu)

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa (Fotó: www.europarl.europa.eu)

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa által jegyzett stratégiai dokumentum szerint a jelenlegi élelmiszerfogyasztási gyakorlat az egészség és a környezet szempontjából is kedvezőtlen.

E tényt több tanulmány is alátámasztja, például a 2018-ban az Oxfordi Egyetem által készített felmérés is, mely statisztikai adatokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy amennyiben 2050-re világszinten is a vegetáriánus életmódra térnénk át, úgy több mint 7 millióval csökkenthető lenne a jelenlegi rossz szokások miatt bekövetkező elhalálozások száma.

Az étkezési szokások globális szinten történő megváltoztatása a környezetre is kedvező hatást gyakorolna, mivel az állati eredetű táplálékok előállítása a globális felmelegedés tekintetében 14,5 százalékban tehető felelőssé. A Bizottság szerint a jövőben mindenekelőtt a vörös hús fogyasztását kell jelentősen csökkenteni.

Mindezen célok elérése érdekében az EU tíz milliárd eurót bocsát rendelkezésre a „Horizont 2020” uniós keretprogram keretében, mely a hús vegán alternatíváinak megvizsgálására és az előállítására is felhasználható. A cél számos uniós polgár étkezési szokásainak megváltoztatása. A hangsúly két fő csoporton lesz. Az egyikbe azon emberek tartoznak, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak az egészséges ételeket, a másik csoportba pedig azok, akik megengedhetik ugyan, de rosszul tájékozottak.

Ehhez kapcsolódik a Bizottság egy további, szinte forradalminak mondható intézkedése is. A tervezett adókedvezmények a fenntartható élelmiszerrendszerekre való áttérés előmozdítását ösztönzik, azzal a céllal, hogy a fogyasztók a fenntartható és tápanyagokban gazdag élelmiszereket válasszák. Ez hozzájárul az egészséges élelmiszerek, vagyis a gyümölcsök, zöldségek, a vegán, azaz növényi alapú hús alternatívák olcsóbbá válásához, az egészségtelen, hús alapú élelmiszerek drágulásához. A tervek szerint a tagállamok például csökkenthetnék az ökológiai gyümölcsök és zöldségfélék áfakulcsát, hogy mérséklődjenek a fogyasztói árak.

Másfelől a tagállamoknak biztosítania kellene, hogy az egyes élelmiszerek ára tükrözze azok valós előállítási költségét is, a korlátozott természeti erőforrások felhasználása, a környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátása és más külső környezeti hatások szempontjából – mondta Kyriakides biztos. Ez azonban az úgynevezett „húsadót” eredményezheti, amely viszont már további politikai kérdéseket vet fel.

https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/4-5)