Az ökológiai-gazdálkodás elméleti- és gyakorlati tudás-bázisának fejlesztése a Biokultúra szakfolyóirat tematikai megújításával (2009-2010)

tamogatas_apponyi-300px

Az ökológiai-gazdálkodás elméleti- és gyakorlati tudás-bázisának fejlesztése a Biokultúra szakfolyóirat tematikai megújításával (2009-2010)


tamogatas_apponyi-300px

2009. áprilisában a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által meghirdetett MECENATÚRA program keretében a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. egy éves támogatást nyert a Biokultúra c. szakfolyóirat hat számának (2009/6., 2010/1., 2010/2. sz., 2010/3., 2010/4., 2010/5.) megújult tartalommal történő megjelentetésére.

A Biokultúra szakfolyóirat célzott szakmai fejlesztésével és megújításával lehetőség nyílt arra, hogy naprakészen ismertessük az ökológiai gazdálkodókkal, a mezőgazdasági tudományágak és a gyakorlat legújabb nemzetközi és hazai kutatás-fejlesztési eredményeit, az öko szemléletmód pozitív hatásainak terjedését a társadalomban. Ezt a szakfolyóirat rovatainak célzott, tematikus összeállításával valósítottuk meg az alábbiak szerint.

Az ökológiai gazdálkodás új tudományos és kutatási eredményeiről a Tudomány a termelésnek, a legsikeresebb biogazdák által alkalmazott technológiákat és az új növényvédelmi fejlesztések eredményeit, biológiai és biotechnológiai védekezési módszereket az Újdonságok a bionövények termesztésében rovatban ismertettük. A Bioállatok korszerű tartása: az istállótól az asztalig rovat segítségével új ismereteket nyújtottunk a környezetbarát állattenyésztési technológiákról, az állatok és az állati termékek útját nyomon-követő rendszerekről. A Bio-feldolgozás innovatív módszerekkel rovat szakcikkeinek célja volt a biotermékek feldolgozottságának növelése, a termőföldtől az asztalig tartó termékpályák kiépítésének ösztönzése. Biokereskedelem rovat a termelők és a kereskedők fóruma, ahol bemutatásra kerültek a biotermékek értékesítésének legújabb lehetőségeit. Érvek a bio mellett rovat a biogazdálkodás és biotermékek előnyeit bemutató vizsgálatok eredményeit ismertette. Az Ez történt, hírek rovat az aktuális hazai és nemzetközi biohíreket szemlézett. A hazai és külföldi rendezvényekről, oktatási lehetőségekről a Rendezvények, események rovatban adtunk tájékoztatást. Az EU-s társországok tevékenységérol és az adott ország az ökogazdálkodással kapcsolatos fejlesztésekről az új Ökovilág rovatban számoltunk be. Hivatalos közleményekben naprakész tájékoztatást adtunk a biogazdálkodást érintő aktuális pályázatokról, jogszabályokról, és az új előírásokról.

A legújabb eljárások és technológiák bemutatása hozzájárult az ökológiai gazdálkodás mennyiségi és minőségi fejlődéséhez, a termelési szerkezet diverzifikációjának növeléséhez és várhatóan elősegített a „földtől az asztalig” tartó innovatív termékpályák kiépítését. Meghatározó hatása volt a biogazdálkodás speciális követelményeinek megértésében és helyes alkalmazásában, a biogazdálkodás, a biotermékek előnyeinek megismerésében, a környezettudatosság növelésében, a jobb és egészségesebb életmód elterjesztéséhez a társadalomban.

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával, az OMFB-00519/2010 sz. szerződés alapján valósult meg dr. Koleva Roszica vezetésével.

A támogatásból eddig elkészített számok szakmai cikkei a www.biokontroll.hu oldalon a Biokultúra újság menü alatt olvashatók.

 

Vissza: Kommunikációs projektek»