Az ökológiai gazdálkodást kevésbé sújtják az aszálykárok

Amerika legpatinásabb ökológiai kutatóintézete, a Rodale Institute 1981 óta folytatja a kontinens leghosszabb gazdálkodási kísérletsorozatát. Összevetik az ökológiai, a konvencionális és – az utóbbi évek során – a GMO termékeket felhasználó gazdálkodás jellemzőit. Adatokat gyűjtenek a termésátlagokról, gazdaságossági adatokról, tápanyagokról és a talaj állapotáról. Nem csupán a toxikus vegyszerek használatának mellőzése tartozik az ökológiai alapokon nyugvó mezőgazdaság alapjai közé, hanem az aktív talajkezelés gyakorlata is.

A kísérletbe bevont területek termelési adatait összevetve kiderült, hogy az ökológiai táblákon a hozam ugyanazt a szintet éri el, mint a vegyszerrel kezelt parcellákon. Ez ellentmond annak a vélekedésnek, mely szerint a biogazdák több erőforrást használnak fel kevesebb termény előállításához. Ennél is lényegesebb megállapítás, hogy az ökológiai gazdálkodással érintett területek aszályos években egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Öt kimondottan száraznak minősülő év közül négyben a bio kukorica hozama jelentős mértékben felülmúlta a konvencionális módon termeltét. Megfigyelték, hogy az ökológiai gazdálkodásban termesztett kukorica aszályos időszakban még a kifejezetten szárazságtűrő konvencionális változatoknál is jobb teljesítményt nyújtott. Ilyen időjárási viszonyok között a bio kukoricával 28,4% és 33,7% közti többlethozamot lehetett elérni a hagyományos módon termesztett növényhez képest.

– Az élelmiszertermelés napjainkban megszokott, vegyszerközpontú eljárásai pusztítják a talajt. Növényvédő szereket, gyomirtókat és nagy mennyiségű szervetlen műtrágyát juttatnak bele – foglalja össze Elaine Ingham, a Rodale Institute vezető kutatója.

– Pont ezzel teszik tönkre azt a tápláló és támogatást nyújtó közeget, melyet a természet négymilliárd év alatt létrehozott.
Ez a közeg teszi lehetővé, hogy a növények aszálytűrő képessége javuljon. Szélsőséges időjárási helyzetben az ökológiai szempontok figyelembe vételével termesztett növények számára a talaj biztosítja mindazt, melyet az éghajlat miatt nélkülözniük kell.

http://organic-market.info
(Biovilág hírei, Biokultúra 2016/2-3)