Az ökológiai mezőgazdaság világtérképe 2020

A legfrissebb FIBL tanulmány szerint az ökológiai mezőgazdálkodás, az ökológiailag művelt területek nagysága és az ökológiai termékek kereskedelme világszinten mérve töretlen növekedést mutat. A jelenleg elérhető legfrissebb, 2018. évi adatok alapján készített tanulmány mintegy 186 országból gyűjtött adatokat összesít.

Bolygónkon jelenleg több mint 71,5 millió hektárnyi ökológiailag művelt mezőgazdasági földterület van, beleértve az átállási területeket is. A legnagyobb ökológiai mezőgazdasági területekkel büszkélkedő régió Óceánia, az ott található 36 millió hektárnyi terület a világ összes ökológiai mezőgazdasági területének több mint felét teszi ki. Óceániát Európa követi 15,6 millió hektárral, mely a világ összes öko területének 22%-át jelenti. Őket követi Latin-Amerika 8 millió hektárral (11%), majd Ázsia 6,5 millió hektárral (9%), a sort pedig Észak-Amerika (3.3 millió hektár, 5%) és Afrika zárja (2 millió hektár, 3%). A régiók adatait országokra bontva a legtöbb ökológiai terület Ausztráliában található, nagysága 35,7 millió hektár, míg Argentínában 3,6 millió hektár, Kínában 3,1 millió hektár áll rendelkezésre.

Globális szinten a mezőgazdaságilag művelt területek 1,5%-a ökológiai státuszú, Európában ez az érték 3,1%, az Európai Unió területén 7,7%. Néhány ország adatai nagymértékben meghaladják a globális részesedés átlagát, az európai Liechtenstein (38,5%) és az Óceániában található Szamoa (34,5%) rendelkeznek a legnagyobb arányban ökológiai területekkel. Tizenhat ország esetében a mezőgazdasági területek mintegy 10 százaléka ökológiai státuszú.

Összességét tekintve a 2018-as év során az ökológiailag művelt területek nagysága 2,02 millió hektárral vagy 2,9 százalékkal növekedett az előző felmérés adataihoz képest. Több ország számolt be jelentős mértékű növekedésről, például Franciaországban 16,7%-kal, mintegy 0,27 millió hektárral nőtt az öko területek nagysága, Uruguay 14,1%-os növekedést, mintegy 0,24 millió hektárnyi növekedést jelentett be.

Az ökológiai gazdaságokban megtermelt áruk kereskedelme a globális piacokon mintegy 95 milliárd eurós forgalmat generált. Jóllehet az ökológiai élelmiszerek eladása egészséges mértékben növekedett, azonban folyamatosan további kihívásoknak kell eleget tennünk. Például az ökológiai élelmiszerek iránti kereslet továbbra is Észak-Amerika és Európa országaiban koncentrálódik, jóllehet e két régió részesedése csökken, mivel egyidejűleg Ázsia, Latin-Amerika és Afrika országainak részesedése növekszik.

Az Európai Unió, mely a második legnagyobb ökológiai piaccal rendelkezik, a 2018-as évben összesen 3,3 millió tonna ökológiai mezőgazdaságból származó terméket importált. A trópusi gyümölcsök (friss vagy szárított), diófélék és fűszerek jelentik a legnagyobb kategóriát.

A soron következő FIBL adatgyűjtés a 2020-as esztendő közepe táján kezdődik, az adatok nyilvánosságra hozatala 2021 februárjában Nürnbergben, a Biofach jövő évi rendezvényén történik.

Forrás: https://www.organic-world.net
(Biokultúra 2020/2-3)