,

Az ökozöldségek fogyasztása csökkenti a preeklampsia kockázatát

A preeklampsia az anyai és magzati megbetegedések és halálozás egyik vezető oka világszerte, ami a terhességek 2-8%-át érinti. (Megjegyzés: a preeklampsia terhességgel összefüggő veszélyes betegség, amely során a magas vérnyomás mellett fehérjevizelés alakul ki. Súlyos szövődményeket okozhat, ami miatt a várandósság alatt az anyára és a magzatra nézve is halálos veszélyt jelenthet.)

A betegség kialakulásának oka nagyrészt ismeretlen, de egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az érintett anyákban a terhesség szisztematikus gyulladásos folyamatot vált ki. A preeklampsiás anyák esetében jellemző az endothelsejtek (az erek belfelszínét borító sejtek) rendellenes működése, a placentáció (méhlepény kialakulásának) zavarai, az oxidatív stressz és a terhesség által kiváltott nagyfokú gyulladás. Kockázati tényezőnek számít az első terhesség, az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri problémák.

Úgy vélik, a preeklampsia kialakulásában többek között az anya étrendje is szerepet játszik. Egy korábbi norvég tanulmányban megállapították, hogy a még nem szült nők esetében azoknál, akik magasabb pontot értek el az egészséges étrend tekintetében (amire a sok zöldség, gyümölcs és növényi olajok fogyasztása jellemző) kisebb volt a preeklampsia kockázata.

A preeklampsia kockázatával kapcsolatban számos megfigyelési tanulmány született, melyek során vizsgálták az étrend összetételét és az összetevők minőségét, beleértve a mikro­tápanyagokat, makrotápanyagokat, a rosttartalmat, egyes ételeket és általánosságban a táplálkozási szokásokat. A preeklampsia megelőzésére irányuló vizsgálatok vegyes eredményekre vezettek. Kimutatták a kalciumpótlás jelentőségét, de egy 15 tanulmányt áttekintő vizsgálat alapján arra jutottak, nem bizonyítható, hogy az antioxidánsok, vagy pl. a C- vagy E-vitamin segít a preeklampsia megelőzésében.

Az ökológiai gazdálkodás az ökológiai folyamatokra, a bio­diverzitásra, a helyi körülményekhez alkalmazkodó körfolyamatokra támaszkodó rendszer, melynek célja a talaj, az élővilág és az ember egészségének fenntartása. Az ökológiai élelmiszerek előállítása során nem használnak szintetikus növényvédő szereket, műtrágyákat és géntechnológiával módosított szervezeteket. Több tanulmány is igazolta már, hogy az ökológiai élelmiszerek fogyasztásával csökken a fogyasztók növényvédőszer-maradványoknak való kitettsége. A legtöbb tápanyag esetében kis eltérést tapasztaltak, a foszfortartalom kivételével, ami az ökológiai élelmiszerekben nagyobb mennyiségben található. Az ökológiai növényekben a másodlagos anyagcseretermékek is nagyobb mennyiségben voltak jelen és ezekben a szokványostól eltérő mikroflórát találtak. Az utóbbi években nőtt az ökológiai élelmiszerfogyasztás, a fogyasztók főleg azért döntenek a bio mellett, mert egészségesebbnek tartják, és úgy vélik, ezek a környezet és az állatjólét szempontjából is jobbak, mint szokványos megfelelőik.

Keveset tudunk az ökológiai élelmiszerek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásáról. A norvég tanulmányban az étrendre vonatkozó kérdőívben szerepelt egy kérdés az ökológiai élelmiszerfogyasztásról is, ezen belül hat élelmiszer csoportot vizsgáltak, a zöldségféléket, a gyümölcsöket, a gabonaféléket, a tejet/tejtermékeket, a tojást és a húst. Előzetesen megállapították, hogy a terhesség alatt az ökológiai élelmiszerfogyasztás nem kizárólag az egészséges életmóddal általában összefüggő szociális, gazdasági és életmódbeli tényezőkhöz köthető. Azonban a bioélelmiszereket választó nők egészségesebb táplálkozási mintázatot mutattak, több zöldséggel, gyümölccsel, bogyós gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, kevesebb hússal, fehér kenyérrel és édességgel, mint az öko élelmiszereket egyáltalán nem, vagy csak kisebb mennyiségben fogyasztó nők.

A cikkben szereplő tanulmány célja az volt, hogy kiderítse, van-e összefüggés a terhesség időszaka alatt az ökológiai élelmiszerek fogyasztása és a preeklampsia kockázata között, figyelembe véve az általános étkezési szokásokat. A tanulmányban szereplő 28.192 nő közül a többség (14.566) úgy nyilatkozott, hogy soha, vagy csak ritkán fogyaszt bio élelmiszert, 11.133 nő (39,8%) legalább egy ökológiai élelmiszercsoportnál bejelölte, hogy néha, 1.987 (7%) válaszolta legalább egy kategóriánál, hogy gyakran és 506 (1,8%) jelentette ki azt, hogy többnyire ökológiai élelmiszert fogyaszt. A kutatók egy összetett pontrendszert alkalmaztak. A bio élelmiszereket gyakran választó nők a kevesebb biot fogyasztó társaiktól abban különböztek, hogy fiatalabbak voltak, alacsonyabb volt a testtömeg indexük és magasabb energiabevitelről számoltak be. A dohányzási szokásokban és az iskolázottságban is eltérést mutatott a két csoport, azonban a legszembetűnőbb különbséget az egészséges táplálkozási szokások iránti elkötelezettségben tapasztalták.

A tanulmányban szereplő nők közül 1.491 esetben (5,3%) fordult elő preeklampsia. Nem találtak összefüggést a preeklampsia és a nagy mennyiségű ökológiai gyümölcs, gabonafélék, tej/tejtermék, tojás fogyasztása között, azonban alacsonyabb kockázatot mértek a nagy mennyiségű bio zöldség fogyasztása esetében. Az egészséges táplálkozási szokásokkal kapcsolatban magasabb pontszámot elérő nőknél szintén alacsonyabb volt a preeklampsia kockázata, ami ugyancsak összefügg a nagyobb zöldségfogyasztással. A kutatók az eredmények lehetséges magyarázataként arra következtettek, hogy a többnyire ökológiai zöldségekből álló étrendre jellemző, hogy kisebb a növényvédő szereknek való kitettség, ez nagyobb mennyiségben tartalmaz másodlagos növényi anyagcseretermékeket, és a bio zöldségeken valószínűleg eltérő mikroflóra található, ami kedvező hatással lehet az anya bélflórájára. Továbbá kiemelték, hogy a növényvédő szerek jelenléte, vagy hiánya is befolyásolhatja a bélflóra összetételét.

Bár a környezetben tartósan megmaradó növényvédő szerek nagy részét a legtöbb országban már betiltották, ezek, hosszú felezési idejük miatt, az élelmiszerekben – nyomokban – még mindig jelen lehetnek. Bizonyított tény, hogy egy főleg bio módon előállított élelmiszerekből álló étrend jelentősen csökkenti a szerves foszfát tartalmú növényvédő szereknek való kitettséget. Néhány friss tanulmány szerint egyértelmű összefüggés van a növényvédő szereknek való kitettség, vagy a szervezetben található szermaradványok és az elhízás, illetve a kettes típusú cukorbetegség között. A szerves foszfát tartalmú szerek elhízást okozhatnak azáltal, hogy megváltoztathatják a homeosztatikus szabályozási pontokat, megzavarhatják az étvágy szabályozását és a lipid homeosztázist. Mivel az elhízás és a diszlipidémia kapcsolatban állnak a preeklampsia kialakulásával, az ökológiai zöldségek fogyasztása esetében a növényvédő szereknek való alacsonyabb kitettség is magyarázhatja a preeklampsia kisebb kockázatát.

Mindezek mellett a kevesebb növényvédőszer maradványt tartalmazó étrend kedvezően befolyásolja a bélbaktériumok összetételét és így csökkentheti a gyulladások kialakulására való hajlamot is. Patkányokkal végzett kísérletekben megfigyelték, hogy a klórpirifosznak való krónikus kitettség szelektív módon változtatta meg az állatok bélflóráját, bizonyos Enterococcus és Bacteroides fajok száma megnőtt, míg a hasznos baktériumoké csökkent.

Számos tanulmányban leírták, hogy az ökológiai zöldségekben és gyümölcsökben magasabb a másodlagos metabolitok, pl. a fenolsavak, és más védelmező metabolitok (pl tanninok, kalkonok, sztilbének, flavonidok, kumarinok stb.) aránya. Az ember egészsége szempontjából ezek közül sok gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett a polifenolok prebiotikumként hatnak, kedvező irányba befolyásolják a bél mikroflóráját.

Összefoglalva, az ökológiai módon termesztett zöldségek, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak másodlagos növényi anyagcseretermékeket, segíthetnek abban, hogy az anya bélrendszerében egy gyulladásra kevésbé érzékeny környezet alakuljon ki, javíthatják az antioxidánsok arányát és ezáltal csökkenthetik a preeklampsia kockázatát. A bélrendszer egy hatalmas immunszerv, a bél mikrobái határozzák meg az immunválaszt az egészséges és a beteg emberben egyaránt. Kimutatták, hogy a bélflóra rendkívül gyorsan reagál az étrend változásaira, egyre tisztábban látjuk, hogy a bél mikroba közösségének hatása túlmutat a bél immunrendszerén, és szerepet játszik az immunrendszerrel kapcsolatba hozható olyan betegségekkel, mint pl. a kettes típusú diabétesz és az elhízás.

Megfigyelték, hogy az antropozófikus elvek szerint élő családokban felnőtt gyermekeknél, akik fogyasztottak ökológiai/biodinamikus élelmiszereket és erjesztett zöldségeket, kisebb volt az atópiás betegségek kockázata és ez a kedvezőbb bélflóra kialakulásával hozható kapcsolatba. Nem egyértelmű persze, hogy ez az ökológiai élelmiszerek fogyasztásával függ össze, vagy azzal, hogy erjesztett zöldségeket is ettek. Feltételezhető, hogy az ökológiai művelési gyakorlat következtében nemcsak a talajban, hanem a friss zöldségek felületén is sokkal változatosabb mikroba flóra van jelen és ez befolyásolhatja a probiotikus anyagok fogyasztását. Arra, hogy ebben a tanulmányban miért csak a zöldségek fogyasztása és a preeklampsia között találtak összefüggést és a gyümölcsök esetében nem, magyarázat lehet az, hogy a gyümölcsöket nagyobb valószínűséggel hámozzuk meg fogyasztás előtt, így ezeknél kevesebb mikrobát fogyasztunk el, mint a nyers zöldségek esetében.

A bélflóra egészsége nagyon fontos a preeklampsia kialakulásával kapcsolatban, ezt alátámasztják a probiotikumok védő hatásáról készített tanulmányok. Ezek is igazolják azt a feltételezést, hogy a bélben a növényi eredetű élelmiszerek gyulladáscsökkentő mechanizmusai befolyásolhatják a preeklampsia kialakulását. Az ismereteink még nagyon hiányosak az ökológiai élelmiszerek és az ezekhez kapcsolódó életmód az anyák és gyermekeik egészségére gyakorolt hatásairól. Fontosak tehát az ezzel kapcsolatos további kutatások. A cikkben szereplő norvég tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy az ökológiai zöldségeket gyakran fogyasztó terhes nők esetében kisebb volt a preeklampsia kockázata, mint azoknál a nőknél, akik nem, vagy csak kevés bio zöldséget fogyasztottak. Minden állapotos nő számára javasolt a sok növényi eredetű élelmiszer, a zöldségek fogyasztása. Ez a tanulmány kimutatta, hogyha a bio zöldségeket választjuk, annak további előnyei is lehetnek. További kutatásokat kell azonban végezni, amelyek megerősítik ezeket a megfigyeléseket és feltárják a lehetséges okozati összefüggéseket.

Fordította: Nagy Judit
Forrás: http://bmjopen.bmj.com
(Biokultúra 2016/1)