Az Organic Trade Association tanácsa organikus gondolkodásra ösztönzi a globális közösséget

Az Organic Trade Association (OTA) az ökológiai mezőgazdasággal és termékekkel foglalkozó, tagságon alapuló üzleti szövetség Észak-Amerikában.

Az OTA a biokereskedelem vezető szereplője az Egyesült Államokban, több mint 9 500 biovállalkozást képvisel 50 államban. Tagjai között vannak termelők, szállítmányozók, feldolgozók, tanúsítók, gazdálkodói szövetségek, forgalmazók, importőrök, exportőrök, tanácsadók, kiskereskedők és mások. A biotermékek között szerepelnek bioélelmiszerek és -italok, valamint textíliák, testápolási termékek, állateledelek, táplálék-kiegészítők, háztartási tisztítószerek és virágok. Az Organic Trade Association Fenntartható Élelmiszer-kereskedelmi Cselekvési Tanácsa (SFTA) négy kulcsfontosságú stratégiát határozott meg a biotermékek bevonására a világméretű éhínség megszüntetéséért és a bolygó védelméért folytatott küzdelemben, az ENSZ által támogatott történelmi, globális ötletbörze részeként. A kereskedelmi szövetségi tanácsa négy kritikus területet határozott meg, amelyekre összpontosítani kell ahhoz, hogy kiaknázzuk a biogazdálkodás előnyeit, kiterjesszük az ökológiai modellt és lehetővé tegyük az ökológiai termelés elősegítését egy globális fenntartható élelmiszer-rendszer létrehozásában:

  1. Szövetségi politikák. A tanács rámutatott az Egyesült Államok több szövetségi politikájára, amelyek átdolgozásra szorulnak a méltányos bioélelmiszer-rendszerek fejlesztésének elősegítése érdekében. Ezek között szerepel a támogatási reform a fenntartható gazdálkodás ösztönzésére, valamint a termés biztosítások reformja is abból a célból, hogy megfelelő biztonsági hálót jelentsen az ökológiai gazdálkodók számára. A magasabb támogatási összegek a gazdálkodókat az átállási folyamaton is keresztül segíthetik. Ehhez a kategóriához sorolták a további kutatások kezdeményezését az ökológiai gazdálkodás témájában.
  2. Befogadás és felhatalmazás. Az OTA fenntarthatósági tanácsa megállapította, hogy bár a biogazdálkodás bizonyítottan fellendíti a vidéki és a helyi foglalkoztatottságot azáltal, hogy jövedelmező gazdálkodási lehetőséget kínál és több gazdálkodó közösségi munkahelyet teremt, az ökológiai gazdálkodás lehetősége még mindig sokak számára elérhetetlen, különösen a marginalizált gazdálkodók számára. Azt javasolta, hogy több mezőgazdasági dolgozót, bennszülött kultúrát és nem fehér embert vonjanak be a beszélgetésekbe a megoldások megtalálása érdekében, valamint növeljék a marginalizált közösségek számára nyújtott pénzügyi és technikai segítségnyújtás mértékét is. Javasolja továbbá a helyi élelmiszer-központok fejlesztését is, hogy az iskolák és közösségek hozzáférjenek a helyi és bio élelmiszerekhez, ezáltal piacot építve ki a helyi gazdálkodók számára is.
  3. Fogyasztók oktatása. A fogyasztók világszerte jelentős befolyással bírnak az agrár- és élelmiszerpolitika irányának alakításában. Az OTA kiemelte, hogy a fogyasztókkal jobban meg kell ismertetni a biogazdálkodás előnyeit, hogy vásárlási döntéseik révén hatékonyabban támogassák a tiszta, környezetbarát és fenntartható élelmiszer-rendszereket. A tanács azt javasolta, hogy a fogyasztók oktatása során az ökológiai fogyasztásnak a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásaira kell összpontosítani, és hangsúlyozni kell az ökológiai termékeknek az éghajlatváltozás mérséklésében vállalt szerepét. Fontosnak tartja, hogy az ökológiai ellenőrzés és tanúsítás szerepét kihangsúlyozva világosítsák fel a fogyasztókat az ökológiai jelölés tartalmában rejlő bizalomról és integritásról.
  4. Globális elszámoltathatóság és összekapcsolhatóság. Az OTA hangsúlyozta a nemzetközi közösségekkel és kereskedelmi partnerekkel való együttműködés fontosságát, valamint a globális partnerek ösztönzését az ökológiai gyakorlatok elfogadására. A szállítással, csomagolással és vízhasználattal kapcsolatos döntéseknek a fenntartható fejlődési célok felé kell haladniuk. Nemzeti és nemzetközi szerves integritási adatbázist kell létrehozni az átláthatóság és a tisztességes kereskedelem ösztönzése érdekében, és létre kell hozni egy hálózatot a globális információk megosztására is, lehetővé téve a gazdálkodók számára, hogy egyenletes és elegendő hozamot érjenek el GMO vetőmagok használata nélkül.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2021/6)