Az országos ökobúza fajtakísérlet sikereiről

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában hét helyszínen, Debrecenben, Karcagon, Kiszomborban, Martonvásáron, Száron, Szemelyen és Fertődön összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajta tesztelése zajlott. Az ÖMKi honlapján (www.biokutatas.hu) már mindenki számára elérhetőek az első év eredményei.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) aktuális adatai alapján jelenleg a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológia területből az élelmezés-célú gabonafélék termesztése több mint 40 ezer hektárt tesz ki, melynek jelentős részén őszi búza és tönköly termesztése zajlik. Az öko kisparcellás fajtateszt első éves kedvező eredményeit alapul véve a jövő évben immár 26 őszi búza fajta tesztelését tervezik, valamint elindul a tönkölyfajták tesztelése is ugyanazokon a helyszíneken.

A fajtakísérletek szükségességét igazolja a szervezők közleménye is, mely szerint a következő években az ökológiai területeken termesztett őszi búza mennyisége várhatóan növekedni fog az európai és hazai ökológiai mezőgazdasági stratégia célkitűzéseivel összhangban. „A hazai öko kalászos gabona jelentős részét most még feldolgozatlanul exportálják, azonban jól látható, hogy a kézműves pékségek terjedése, vagy az áruházláncok választékának ilyen irányú bővítése új termékláncok kialakulását hozta magával, és ez a hazai ökobúza itthoni fogyasztását is ösztönzi. Ezért a learatott búzából évről-évre egyre nagyobb mennyiség kerül a hazai malmokba, illetve onnan a magyar fogyasztók asztalára” – ismertette dr. Mikó Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont nemesítője, a Vetőmag Szövetség Ökológiai Vetőmag Munkacsoportjának elnöke.

A kisparcellás fajtakísérlet egyúttal a vetőmag forgalmazók számára is nagy jelentőséggel bír, mivel az eredmények alapján tudják eldönteni, hogy melyik fajtából lehet szükség ökológiai minősítésű fémzárolt vetőmagra az elkövetkező években.

Forrás: https://agronaplo.hu
(Biokultúra 2021/6)